Доступність посилання

ТОП новини

Що словом, що ділом? Президент підбиватиме квартальні підсумки


Тетяна Ярмощук Київ, 24 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Що зроблено? Що провалено? Що планувалося? І що з того вийшло? Сьогодні на традиційній прес-конференції Президент Ющенко підведе підсумки розвитку держави впродовж останнього кварталу.

Дати поштовх конституційному процесові, знайти правильну тональність у відносинах з урядом і наростити власний рейтинг. Так виглядали першочергові завдання Президента Ющенка наприкінці минулого року. Кожне з них вимагало і серйозних інтелектуальних зусиль, і максимальної концентрації ресурсів.

Конституційний процес мав повернути Президенту втрачені 2004 року повноваження, налагодити розбалансований державний механізм і зняти протистояння між гілками влади. Проте, наразі цей процес призвів до потужного конфлікту, в якому змагаються усі з усіма, вважає перший заступник секретаря РНБО Степан Гавриш: «Конституційний процес перетворений в електоральну технологію, боротьбу за вплив на емоції електорату. Він розглядається зараз не як спосіб державного життя, а як інструмент загострення політичного конфлікту і на його піку формування нової системи влади. Політичні сили борються не «за», а «проти» в конституційному процесі».

Відносини з урядом, точніше з його очільницею, які наприкінці минулого року були далекими від ідилічних, стали просто поганими. Критика на адресу Прем’єра Тимошенко з боку Президента Ющенка лунала від дня її призначення. Втім, спочатку це стосувалося переважно економічних питань, тепер же президентсько-прем’єрське протистояння перейшло у політичну площину, каже політолог Андрій Єрмолаєв: «Якщо в перші місяць-два в центрі уваги були переважно конкурентні рішення і ініціативи стосовно економіки і соціальних питань, йшлося про організацію виплат «Ощадбанку», соціальних зобов’язань по бюджету, газова війна, то останнім часом переважають теми політики, політичного реформування, корупції, що переводиться вже взагалі у площину відвертих політичних ударів по репутації і по іміджу».

Чому знизився рейтинг Президента?

Не вдалося Президентові і наростити симпатії співгромадян, свідчать соціологи. За словами директора соціологічної служби «Юкрейніен соціолоджі сервіс» професора Олександра Вишняка, у порівнянні з жовтнем минулого року президентський рейтинг знизився вдвічі: «Загальна тенденція зміни ставлення до Президента є однозначною: і рейтинг довіри, і президентський рейтинг вибору у нього весь час падає. Якщо у жовтні минулого року рейтинг Ющенка був 13-14%, то зараз він упав до 6-7%. Це спостерігалося весь час, незалежно від того, як коливаються рейтинги Януковича та Тимошенко. Це пов’язано із тим, що Президент веде таку політику, яка незрозуміла його помаранчевим виборцям».

Зараз деякі політологи наввипередки пропонують хитромудрі схеми, якими, на їхню вчену думку, має скористатися Віктор Ющенко. Вони нагадують, що Президент переживав і гірші часи. Але витиснений позаминулого року на узбіччя політичної сцени країни, минулого року він впевнено повернувся на її центр.
XS
SM
MD
LG