Доступність посилання

ТОП новини

Із транзитної зони Закарпаття стає «залою очікування» для нелегальних мігрантів


Надія Петрів Ужгород, 24 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Потік нелегальних мігрантів через спільний українсько-словацький кордон зменшився на чверть. Такі підсумки минулорічної роботи українських та словацьких прикордонників. Але місцеві жителі говорять, що тих осіб, кому не вдалося потрапити до Євросоюзу, стає більше на вулицях закарпатських міст.

Зупинені на кордоні
Тисячі нелегальних мігрантів, вихідців із Азії, Африки, Індії, щодня намагаються потрапити до «омріяних» для них цивілізованих європейських країн. Вони штурмують спільні українсько-європейські кордони із дня в день.

Із розширенням меж Шенґену Євросоюз особливу увагу приділив посиленню контролю на своєму східному кордоні. Україні, яка зобов’язалася перед ЄС краще охороняти свої кордони, принаймні західні, також довелось попрацювати.

Заступник Головного прикордонного Уповноваженого України Анатолій Горбунко розповів: «Вживається низка серйозних заходів, які пов’язані в першу чергу з технічним переоснащенням наших підрозділів. За цей період ми отримали тепловізійний мобільний комплекс, який використовується в охороні кордону, ми отримали радіолокаційні станції, мобільні комплекси. Також ми підвищили укомплектованість своїх підрозділів за рахунок реорганізації штатної структури, коли збільшили певну кількість особового складу на інших напрямках, більш оперативних, і зменшили за рахунок менш оперативних напрямків».

Результатом спільних зусиль стало те, що упродовж минулого року потік нелегальних мігрантів через спільний українсько-словацький кордон суттєво зменшився – на 26 відсотків.

«Чесно кажучи, трішки це неприємно і навіть страшно...»

У той же час самі закарпатці скаржаться, що їхня область через близькість чотирьох кордонів з Євросоюзом перетворилася останнім часом на «залу очікування» для нелегалів.

Таких людей затримують і залишають переважно в пункті тимчасового утримання нелегалів «Павшино», що поблизу Мукачева. Але він не розрахований на велику кількість непроханих гостей. Останнім часом там перебуває 400-500 мігрантів, хоча пункт розрахований лише на 250-300 осіб. Збільшилася кількість вихідців із Азії, Африки, Індії й на вулицях міст і сіл області. Це жителів Закарпаття особливо непокоїть.

«З кожним днем усе більше й більше можна спостерігати таких угруповань темношкірих людей, які прогулюються, і яких раніше не було на вулицях міста — по 5-10 чоловік ходять… Чесно кажучи, трішки це неприємно і навіть страшно...», – зауважує місцевий мешканець.

Місцева влада говорить, що ані бюджет області, ані інфраструктура не розраховані на те, щоб тут постійно перебувала велика кількість мігрантів. Обласна рада звернулися до Кабінету Міністрів України з проханням терміново прибрати із Закарпаття пункт тимчасового утримування нелегалів і перенести його в східні області країни.

Перший заступник голови Закарпатської ОДА Іван Балога заявив: «Я, як депутат обласної ради і як перший заступник, вважаю, що несправедливо і неправильно було насаджене це підприємство в Закарпатті, воно, до речі, ніде не реєструється, не введене в експлуатацію. Жодна структура, яка повинна видавати технічні умови й підписувати акти здавання в експлуатацію, не робила цього: санепідемстанція, Держгірпромнагляд, МНС, екологи – всі вони написали приписи, що це підприємство не є законно розміщене на території Закарпаття. Несправедливо ще з тієї точки зору, що нелегали заходять зі східних областей, а пункт чомусь розташували у Західній...».

Закарпатська влада вважає, що, перебуваючи у «Павшині» чи навіть в Ужгороді, який всього за два кілометри від українсько-словацького кордону, мігранти можуть спробувати ще раз потрапити до Європи.

Матеріали до теми:

• Закарпатська влада вимагає негайно закрити пункт тимчасового утримування нелегалів «Павшино»
XS
SM
MD
LG