Доступність посилання

ТОП новини

Закордонна політика Польщі опинилася у тіні політичного протистояння між президентом і прем''єром


Єва Поштар Варшава, 24 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Президент і прем’єр Польщі продовжують боротьбу між собою за вплив на закордонну політику. Через внутрішні неузгодження було скасовано призначений на вчора візит до Польщі президента Франції Ніколя Саркозі. У вівторок із тих же причин без жодного польського урядовця відбулася зустріч із українськими представниками у Львові щодо підготовки проведення чемпіонату з футболу Євро-2012.

Усе почалось минулого тижня, коли під час візиту до Польщі Президента України Віктора Ющенка польський президент Лех Качинський повідомив, що надішле до Львова на зустріч Координаційної ради у справах проведення чемпіонату Євро-2012 польського міністра спорту.

У відповідь на це в кабінеті прем’єра Дональда Туска заявили, що у Польщі лише прем''єр має право рекомендувати міністрові кудись їхати. Таким чином, у вівторок до Львова не прибув ніхто з членів уряду.

Представники адміністрації президента Леха Качиснького та канцелярії прем''єра Дональда Туска не коментують проблеми. Тому Радіо Свобода звернулося за роз’ясненнями до Анджея Богуцького, котрий взяв участь у львівській конференції як заступник голови польської державної компанії PL2012, що займатиметься реалізацією інвестиційних проектів Євро-2012.

«Я не знаю, хто кого запрошував на зустріч у Львові. Уряди Польщі та України у цій справі все-таки повинні досягти порозуміння. На мою думку, це призвело до того, що під час цієї зустрічі не могли бути обговорені незвичайно важливі проблеми, – зазначив Анджей Богуцький.

Але це ще не все. Міністр внутрішніх справ заборонив і представникові державної влади у регіоні, підкарпатському воєводі, їхати у вівторок до Львова. Радіо Свобода поцікавилося, чи вплинуло це на перебіг конференції у Львові.

Речник підкарпацького воєводи В''єслав Бек зауважив: «Я шкодую, що на конференції у Львові не було підкарпатського воєводи. Саме йому доручено вирішувати щоденні проблеми прикордонних пунктів перетину. Про це була також мова під час конференції».

Польські політики чубляться так само, як і українські?

На думку політолога Варшавського університету доктора Рафала Хведорука, причина нового протистояння у польській владі у нових виборах.

«Коли прем''єр та президент належать до ворогуючих політичних таборів, протистояння неминучі. Зараз, як в Дональда Туска, так і в Леха Качинського реальні шанси перемоги на чергових президентських виборах. Тому між ними розгоряються особисті та політичні пристрасті. На мою думку, це все одно не впливатиме на закордонну політику Польщі. В обох ворогуючих таборах ідентичні погляди, зокрема на проблему відносин з Україною», – сказав Рафал Хведорук.

При цьому він зазначає, що ситуація із протистоянням гілок влади у Польщі до певної міри подібна на українську. Однак політичні протистояння в Україні, на відміну від Польщі, позначаються на ефективності проведення зовнішньої політики, як це було, скажімо, в питанні постачання російського газу. А в Польщі – це лише прикрі непорозуміння, переконує політолог.
XS
SM
MD
LG