Доступність посилання

ТОП новини

Чи прив’язка гривні до долара небезпечна для української економіки?


Леся Бакалець Київ, 25 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Відомий американський економіст Андерс Аслунд радить Україні терміново відмовитись від прив’язки гривні до долара. За словами Аслунда, прив’язка гривні до долара була неправильною від самого початку.


Старший науковий співробітник міжнародного інституту ім. Петерсона, професор Андерс Аслунд каже, що Міжнародний валютний фонд і раніше пропонував скасувати прив''язку гривні до долара. Проте до поради не дослухалися. Дотепер ця прив’язка не призводила до катаклізмів, а зараз «дуже дорого коштує Україні».

«В Україні курс по відношенню до долара один і той самий майже 7 років. У світі долар знижується по відношенню до євро десь на 12%. Це означає, що Україна імпортувала 12% інфляції через прив''язку до долара. Навіщо прив''язувати гривню до долара? Це треба зупинити. Дайте свободу курсу гривні… Я не розумію, чому це не робиться», – сказав на прес-конференції у Києві Андерс Аслунд.

За словами американського економіста, після відмови від прив''язки до долара курс гривні підвищиться, а інфляція пригальмує свою ходу.

Між тим, Нацбанк тримає курс гривні до долара незмінним і вчора відмовився від розширення так званого валютного коридору.

Екс-міністр економіки Сергій Терьохін в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що гривню треба відпустити у вільне плавання: «Національний банк має виконувати роль термометра всієї національної економіки. Він має встановлювати не самостійну вартість гривні, а говорити, скільки коштує гривня по відношенню до іноземної валюти під впливом різноманітних факторів». Що ж до зовнішньої оцінки антиінфляційних дій уряду, то пан Аслунд вважає їх у принципі правильними, але недостатньо рішучими.
XS
SM
MD
LG