Доступність посилання

ТОП новини

У Луганську презентували музичну виставу «Гіркий присмак Чорнобиля»


Ярослав Гребенюк Луганськ, 25 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – 26 квітня – дата сумна. У цей день 22 роки тому сталася аварія на Чорнобильській АЄС. «Гіркий присмак Чорнобиля» – так називається музична вистава представлена в Луганську.

Чорнобилю много! Подивіться, люди! Но Бог святий знає, що то за рік буде... На верху могили Чорнобилю груда... І димить чорнобиль. Заким запалає І «Вічную пам’ять» Божий птах співає...

Український поет Степан Руданський написав цей символічний, сповнений пророчої сили вірш «Могила» за 130 років до техногенної катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції.

Вікторія Чекунова - авторка «Гіркого присмаку Чорнобилю»
Пам''ятник до 20-річчя Чорнобільсокї трагедії в Луганську
А луганчанка Вікторія Чекунова поєднала ці вірші з текстом документального твору Юрія Щербака «Чорнобиль». Із цього виросла літературно-музична композиція «Гіркий присмак Чорнобиля». До 22-х роковин аварії на сцені Луганської обласної філармонії відбулася прем’єра цієї вистави.

«Ми створюємо цей настрій: відчуття скорботи, відчуття пам’яті»

Директор Луганської філармонії, заслужений діяч мистецтв України Юрій Дерський два роки тому записав із хором ансамблю імені Верьовки симфонічний твір «Stabat Mater». Презентацію здійснили в київському палаці «Україна», а головну партію співала заслужена артистка України Алла Попова.

Композиції «Гіркий присмак Чорнобиля» зроблена на основі цього твору. Юрій Дерський вважає: головне, що треба збагнути – в житті людства нічого не змінилося, аби бути впевненим, що подібні трагедії не повторяться.

«Завтра ми можемо зіткнутися з тією самою проблемою. Наша вистава каже про те, що ми не забули про це, ми нагадуємо нашому слухачеві – якщо ця трагедія була, це не означає, що подібне більше не повториться. Сьогодні ми створюємо цей настрій: відчуття скорботи, відчуття пам’яті», – зазначив Юрій Дерський.

«Говорити про такі речі важко...»

Наразі «Гіркий присмак Чорнобиля» показують у школах та вишах Луганської області.

Вікторія Чекунова розповіла: «Говорити про такі речі важко, але тим не менш – спілкуємося ми зазвичай зі студентами, зі школярами і їм треба пояснювати, що тоді відбулося. Щоб в їхньому подальшому житті, коли вони будуть керувати, стануть керівниками, вони могли уникнути таких ситуацій».

Це друга авторська робота артистки Луганської обласної філармонії Вікторії Чекунової. На сцені філармонії також поставлена її композиція про Голодомор тридцятих років «Зі мною говорила тиша».
XS
SM
MD
LG