Доступність посилання

ТОП новини

ООН б’є на сполох через продовольчу кризу


Марія Щур Прага, 29 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – ООН та Світовий банк шукають відповіді на неминучу продовольчу кризу в бідних країнах. Міжнародні інституції створили спеціальну експертну групу на чолі з Генеральним секретарем ООН Пан Ґі Муном, котра розроблятиме план дій у боротьбі з продовольчою кризою. А поки що вони закликають країни, що експортують продовольчі товари, зняти обмеження на експорт. Після того, як ціни на продовольчі товари зросли на 60% минулого року, значна кількість жителів країн Африки, Азії та Латинської Америки знову опинилися на межі виживання.

(wfp.org)
Продовольча криза, яка розпочалася ще минулого року, останнім часом загострилася. Увагу світових лідерів привернуло до неї зростання кількості голодуючих у світі та голодні бунти, що ширяться злиденними країнами світу.

На екстрену нараду в швейцарському Берні під керівництвом Генерального секретаря ООН Пан Ґі Муна зібралися керівники різних інституцій ООН, Світового банку та Міжнародного валютного фонду. В результаті ООН разом із цими міжнародними фінансовими інституціями заснувала кризову групу, перше завдання котрої – нагодувати голодних, котрі вже не мають чим заплатити за їжу.

Небезпека поширення голоду та «соціальних протестів небачених масштабів»

Пан Ґі Мун закликав країни-донори надіслати додаткові понад 750 мільйони доларів до Світової продовольчої програми, яка має своїм завданням допомогти тим, котрі перебувають у найбільшій нужді.

«Без повного фінансування цих надзвичайних потреб ми ризикуємо знову стикнутися з поширенням голоду, недоїдання та соціальних протестів небачених масштабів», – зазначив Пан Ґі Мун.

Але це лише перші, невідкладні завдання. У майбутньому ще одна інституція ООН, що займається продовольством та сільським господарством, має надати насіння для селян найбідніших країн на суму близько 2 мільярдів доларів. Серед інших заходів – аграрна позика Світового банку африканським країнам на суму 800 мільйонів доларів.

Голова Світового банку Роберт Зеллік закликав країни-експортери продовольчих товарів не обмежувати експорт. І особливо привітав рішення України зняти обмеження на експорт зерна.

Матеріали до теми:

• Продовольчі резерви: в пошуках безпеки • Паніка на світовому ринку рису • Продовольча проблема у світі загострюється
XS
SM
MD
LG