Доступність посилання

ТОП новини

На хабарництво луганських митників скаржиться третина підприємців, котрі перетинають кордон


Ярослав Гребенюк Луганськ, 29 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Найдовший відтинок державного кордону України проходить вздовж Луганської області – це 740 кілометрів. Довга прикордонна смуга і чимало спокус для прикордонників та митників. Чи можна подолати корупцію на кордоні?

У Луганську презентували результати загальнонаціонального соціологічного дослідження щодо корупції на митниці та на кордоні загалом. Результати дослідження, яке проводив інститут маркетингу InMind в рамках проекту «Гідна Україна», не надто дивують: 31 відсоток респондентів (представників компаній, що займаються перевезеннями) визнали, що вони cтикалися з корупцією.

Олена Попова каже, компанії бояться скаржитись на корупцю митників
Директор інститут маркетингу InMind Олена Попова повідомила: «Близько 30 відсотків компаній стикаються із фактами корупційних дій на етапі перевірки документів. Практично удвічі менше компаній наражаються на це при перетинанні кордону. На митних інспекторів скаржиться близько 70 відсотків. Близько 25 відсотків – це наступний ступінь ієрархії, митні менеджери, керівники відділів».

Олена Попова вважає значущим результатом, що все ж таки більшість компаній працюють не за корупційними схемами. «Ми вміємо переконати людей у конфіденційності роботи з нами», – каже вона. Однак 31 відсоток – це також доволі високий показник.

«Самі перевізники часто порушують правила»

На корупцію у митних органах мала підставу скаржитись третина компаній, однак лише незначний відсоток із них таки поскаржились. Більшість вважає, що це даремно, підприємці не бажають налаштовувати проти себе митну службу.

На думку начальника служби власної безпеки луганської митниці, хабаря вимагають лише із законопорушників
Тим часом начальник відділу власної безпеки луганської митниці Володимир Лавриненко зазначає, що й самі перевізники часто порушують правила.

«Якщо людина жодних порушень не має, то ви розумієте, з нього ніхто хабара вимагати не буде. От є категорії товарів, які у кілограмах декларуються. Читаємо: сорочка чоловіча два кілограми важить. Ну де це така сорочка буває?! Це ж як кольчуга! Або годинники по п’ять кілограмів...», – говорить Володимир Лавриненко.

Він зауважив, що наразі у суді є дві справи щодо хабарництва митників.

«Цифри, які називає Президент, наші цифри»

Дослідження щодо корупції – частина великої програми, яку розробив український уряд, вона втілюється за сприяння Агентства США з міжнародного розвитку.

Керівник проекту Любов Паливода: «Наші досліди цитує Президент Ющенко»
Моніторинг – та ланка, яка дозволяє бачити картину в цілому, пояснює заступник директора проекту «Гідна Україна» Любов Паливода. «Ці всі дослідження ми віддаємо в спеціальну групу, яка стежить за виконанням. Ми в принципі інформуємо. А вже як влада це використає, які заходи вживатимуть – це вже їхні питання. Коли ви чуєте, що Президент говорить про корупцію, які він цифри називає – це все цифри з наших досліджень. Так що, мабуть, використовують».

Незабаром Україна разом із Молдовою має приєднатись до нової комп’ютеризованої системи транзиту вантажів, яка охоплює країни Євросоюзу. Однак українські компанії не відчувають полегшення: згідно з опитуванням, близько третини респондентів вважають, що хабарництву це не завадить.
XS
SM
MD
LG