Доступність посилання

ТОП новини

Президент Білорусі заявив, що не піде на поступки опозиції та Заходу


Валерій Каліновський Мінськ, 29 квітня 2008 (Radio Svoboda.ua) – Президент Білорусі Олександр Лукашенко сьогодні під час виступу зі щорічним зверненням до парламенту знову розкритикував Захід. Він заявив, що не буде виконувати вимог щодо лібералізації та звільнення політв’язнів.

Депутати слухають виступ Лукашенка, Мінськ, 29 квітня 2008 р.
Олександр Лукашенко розкрив деякі подробиці минулорічних таємних переговорів своєї адміністрації з представниками країн Заходу щодо звільнення білоруських політичних в’язнів. За його словами, всього такими визнали 6 осіб, 5 із них вийшли на волю, але один (екс-кандидат на президентських виборах 2006 року Олександр Казулін залишився, що і призвело до економічних санкцій проти білоруських кампаній з боку США.

Чому так сталося, пан Лукашенко пояснив дуже емоційно: «Невже ви не розумієте, що це за людина? У нього немає нічого святого.У нього була можливість вийти, але він відмовився, для нього, бачите, ще момент не наступив. Треба, щоб увесь світ виступив за його визволення, і щоб вся влада під тиском світу рухнула. Та тебе як туалетний папір використовують щодня, і ти вважаєш, що комусь потрібен».

«Моєму татові сказали: давай тікай, залишай Білорусь»

Олександр Казулін наразі не може відповісти пану Лукашенку, бо перебуває в тюрмі. Його посадили на 5 років за організацію демонстрацій протесту у 2006 році. Донька опозиціонера Юлія сказала Радіо Свобода, що вся родина була шокована словами білоруського президента: «Інших людей випустили всіх. А моєму татові сказали: давай тікай, залишай Білорусь. Мій тато на це не погодився, бо він не винний і не збирається тікати з країни».

Продовжуючи тему політв’язнів, Олександр Лукашенко заявив на адресу Заходу, що більше не буде терпіти вимог визволити того чи іншого політв''язня, бо це принижує національну гордість білорусів, і що навіть коли Євросоюз приєднається до американських економічних санкцій, то економіка Білорусі це витримає.

Партія «Бєлая Русь» за Лукашенка, який досі «не вийшов» із КПРС

Представники білоруської опозиції, оцінюючи виступ президента Лукашенка, кажуть, що немає підстав сподіватися на вільний характер парламентських виборів, які мають відбутися у вересні цього року.

Білоруський народ не почув від свого президента нічого про можливість лібералізації в політичній та економічній сферах, зазначив один із лідерів Білоруського народного фронту Винцук Вячорка.

«Ніякої відлиги політичної чи економічної не буде, фактично пан Лукашенко завершує побудову корпоративної держави мусолінівського типу, яка формується чотирма стовпами: молодіжна організація, жіноча, профспілкова і проурядова партія «Бєлая Русь», як останній стовп чи останній забитий кілок», – зауважив опозиціонер.

Президент Лукашенко справді присвятив багато уваги новому об’єднанню «Бєлая Русь», яке створене як проурядова партія і має комітети майже на всіх державних підприємствах та організаціях. Але при цьому сам білоруський лідер не хоче стати членом цієї структури, бо, як він каже, ніколи не виходив з іншої партії – КПРС.
XS
SM
MD
LG