Доступність посилання

ТОП новини

«Таких агресивних заяв (Росії), які упродовж останніх кількох тижнів чуємо, ми раніше не чули» – Давид Какабадзе


Людмила Ваннек Прага, 29 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Москва прямо обвинуватила Грузію у підготовці збройної операції в Абхазії. На підставі своїх же звинувачень Росія сьогодні оголосила про нарощування своїх миротворчих сил у самопроголошених Абхазії та Південній Осетії. Москва називає це відповіддю на нібито активні військові приготування Грузії. А як реагує Грузія на такі закиди з боку Росії? Ми запросили до розмови директора грузинської редакції Радіо Свобода Давида Какабадзе.

Давид Какабадзе: Росія упродовж останніх років стверджує, що Грузія готується до війни у Південній Осетії і в Абхазії, але мені здається, що грузинське керівництво чудово розуміє, що початок війни і в Абхазії, і в Південній Осетії – це кінець усіх прагнень до НАТО, до Заходу і т.д. Це кінець Грузії як держави, навіть так мені видається. Про це неодноразово заявляли і грузинські лідери, вони прекрасно розуміють, що піддаватися на провокації з боку Росії – це смертельно небезпечно.

Р. С.: Ось є ще одна остання заява, яку активно цитують, – йдеться про постійного представника Росії при НАТО Дмитра Рогозіна, який учора заявив, що Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер пообіцяв «з’їсти свою краватку», якщо дізнається про те, що не російський літак збив 20 квітня грузинський безпілотний літак. Як у Грузії реагують на таке? Чи її сприймають серйозно, таку заяву?

Д.К.: Це курйозна заява, справді... Дмитро Рогозін сказав, що він навіть дбає про стан здоров’я Схеффера, оскільки сам Схеффер, мовляв, пообіцяв це зробити і йому доведеться виконати свою обіцянку – з’їсти свою краватку. Тут мова про те, що Росія категорично відмовляється від причетності до цього інциденту, вона каже, що абхазька сторона взяла на себе відповідальність і що Росія не має до цього ніякого стосунку. Хоча ми всі знаємо (я не військовий експерт, але я розмовляв із багатьма фахівцями, не тільки грузинськими), всі кажуть, що на озброєнні в абхазців немає таких літаків, які зображені на тому відеозаписі, який Грузія надала всім закордонним експертам, який можна навіть побачити в інтернеті, всюди. Це,найімовірніше, був «МІҐ-29» – дуже сучасний літак, якого немає на озброєнні в абхазької сторони, і заяви про те, що це був монтаж, і що Росія не збирається «обговорювати якісь мультфільми», такі заяви щонайменше несерйозні. Між іншим, завтра (30 квітня) – засідання Ради НАТО-Росія в Брюсселі, і Росія категорично відмовляється поставити на порядок денний ось це питання про літак, заявляючи, що Грузія не є членом НАТО і це, мовляв, не має ніякого стосунку до формату цієї зустрічі. Може, вони в якійсь мірі і праві, але НАТО заявило про можливість включення цього питання. Побачимо, як це все закінчиться.

Р.С.: І ще одне: сьогодні стало відомо, що грузинська сторона припиняє переговори про вступ Росії до Світової організації торгівлі – як один із заходів реакції на російські заяви...

Д.К.: Я можу сказати,точніше, повторити те, що каже грузинська сторона. Вона давно вже вимагає від Росії одного: погодитися на спільні митні й прикордонні пункти на кордонах Абхазії та Південної Осетії з Росією. Грузія, як держава, має право цього вимагати, бо це де-юре кордони Грузії з Росією (обидва ці кордони є державними кордонами і Грузії, і Росії) і, звичайно, якщо там немає грузинських митників, прикордонників, то Грузія ці кордони і ці митниці має право вважати незаконними. Ось це єдина вимога, яку Грузія висуває і яку категорично відмовляється виконати Росія. Тому виходить глухий кут. Грузія каже, що не розглядатиме питання про вступ Росії до СОТ, доки не буде вирішене питання з цими митними прикордонними пунктами.

Р.С.: Отже, питання ролі Грузії у вступі Росії до СОТ в принципі не пов’язане з ситуацією довкола теперішнього конфлікту між Росією та Грузією, як це намагаються видати зараз російські ЗМІ?

Д.К.: Я гадаю, що прямого зв’язку немає. Але, звичайно, загальний фон впливає все ж на ситуацію, бо відносини між Грузією та Росією напружені до краю як ніколи. На мою думку, упродовж останніх років ми вже навіть якось звикли до напружених відносин між державами, але ось таких агресивних заяв, які протягом останніх кількох тижнів чуємо, ми раніше не чули. Буквально про використання військової сили і т.д. Раніше, навіть півроку тому, наприклад, міністр закордонних справ Росії Лавров заявляв, що Грузія та Україна – суверенні держави і мають право вирішувати власне майбутнє і не Росії вирішувати чи підказувати, до чого їм прагнути. А ось зараз, буквально кілька тижнів тому, той же Лавров заявив, що Росія зробить усе можливе, щоб перешкодити вступові України та Грузії в НАТО. Тому ось заяви одного й того ж діяча – між ними буквально кілька місяців, а якщо взяти до уваги цю останню заяву, то стане зрозумілим, наскільки напруженою є ситуація зараз.

Матеріали до теми:

• Росія нарощує свої миротворчі сили в Абхазії та Південній Осетії
• Грузія готується до воєнної операції в Абхазії, заявляє МЗС Росії
• Україна серйозно стурбована деструктивною лінією Росії і її невиваженими кроками щодо Абхазії й Південної Осетії
• Кондоліза Райс «дуже занепокоєна» рішенням Росії посилити співпрацю з грузинськими сепаратистами
• США, НАТО й ЄС закликають Росію відмовитися від зміцнення зв’язків із Абхазією й Південною Осетією

XS
SM
MD
LG