Доступність посилання

ТОП новини

Мігранти зі Східної Європи повертаються з Британії додому й залишають там своє пиво


Сергій Драчук Прага, 30 квітня 2008 (RadіoSvoboda.ua) – Влада Великої Британії серйозно прорахувалася в своїх прогнозах, скільки громадян, нових членів ЄС, приїде туди працювати. Але майже половина їх уже повернулася додому, і залишатиметься їх у Британії дедалі менше, свідчить нове дослідження. До того ж, нові мігранти не створили Британії соціальних проблем.

Від 2004 року, коли Євросоюз розширився на 10 нових членів, переважно зі Східної Європи, до Великої Британії приїхалов пошуках роботи близько мільйона громадян цих країн, а не якийсь десяток тисяч, як прогнозувала британська влада.

Найбільше прибуло поляків, вони становлять зараз найбільшу групу імігрантів у Великій Британії, а до 2004 року були тринадцятою.

Переважна більшість їх приїхала на Британські острови з економічних міркувань. Тепер вони дедалі більше повертаються додому, свідчить дослідження лондонського Інституту досліджень громадської політики, оприлюднене напередодні річниці розширення ЄС 2004 року – 1 травня.

За цим поверненням стоїть кілька чинників. І перший із них – економічне зростання в самих східноєвропейських країнах: тепер рівень життя там уже не так різко відрізняється від британського.

Серед інших причин – і подешевшання британського фунта: порівняно з польським злотим фунт знецінився від 2004 року майже на чверть.

Нові мігранти – не такі, як дотепер

Мігранти з нових країн ЄС у Великій Британії помітно різняться від інших. Значна частина їх приїжджає тимчасово, щоб заробити гроші й повернутися до своїх родин. Та й розселилися вони не компактними групами, як представники деяких інших народів, а по всій країні: за даними дослідження, в Британії практично немає населеного пункту, де б не був зареєстрований хоч хтось із нових мігрантів.

Ці мігранти зі східноєвропейських країн ще й, так би мовити, значно працьовитіші: 84 відсотки їх у Британії працевлаштовані, і це більше не тільки від інших груп іммігрантів, а й від самих британців. Працюють вони по 46 годин на тиждень – на 4 години більше, ніж власне британці. При цьому дуже мало хто з нових мігрантів звертається по соціальну допомогу.

Прибуття мігрантів із нових країн ЄС принесло помітний розвиток деяким галузям британської економіки – наприклад, пасажирській авіації.

А ще завдяки приїздові до Британії кількох сот тисяч поляків тепер майже по всій країні, а не лише в окремих барах, можна скуштувати провідні марки польського пива Lech і Tyskie.
XS
SM
MD
LG