Доступність посилання

ТОП новини

Мінськ оголосив 10 американських дипломатів персонами нон-ґрата


Валерій Каліновський Міністерство закордонних справ Білорусі в середу оголосило 10 американських дипломатів персонами нон-ґрата. Протягом 72 годин вони мають залишити територію Білорусі. Тимчасово повірений у справах США в Білорусі Джонатан Мур заявив, що хоча це рішення білоруської влади не має прецедентів у світовій історії дипломатії, воно буде вчасно виконано.

Мінськ, 30 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Міністерство закордонних справ Білорусі в середу оголосило 10 американських дипломатів персонами нон-ґрата. Протягом 72 годин вони мають залишити територію Білорусі. Тимчасово повірений у справах США в Білорусі Джонатан Мур заявив, що хоча це рішення білоруської влади не має прецедентів у світовій історії дипломатії, воно буде вчасно виконано.

У Білорусі, наразі, залишиться 5 американських дипломатів, включно з Джонатаном Муром. Раніше тут працювало 32 дипломати. Але в березні під тиском білоруської влади Вашингтон погодився скоротити їхню кількість до 17 та відкликати для консультацій посла Карен Стюарт.

Пізніше МЗС Білорусі висунуло нову пропозицію про подальше скорочення штату посольства. США не погодилися, й тому офіційний Мінськ оголосив 10 дипломатів персонами нон-ґрата. При цьому білоруська влада не пред’явила жодних претензій до роботи цих дипломатів.

Тиском на посольство США офіційний Мінськ домагається скасування економічних санкції, котрі Вашингтон запровадив минулого року проти компанії «Бєлнафтахім», близької до адміністрації президента Олександра Лукашенка. Ці санкції були запроваджені через відмову Білорусі звільнити усіх політичних в''язнів. Наразі Сполучені Штати називають політичними в''язнями трьох білоруських діячів, котрі перебувають у тюрмах.

На владу Лукашенка чекають нові економічні санкції?

Нинішнє видворення американських дипломатів може призвести не до скасування теперішніх економічних санкцій проти Білорусі, а до запровадження нових, причому доволі швидко. На цьому на прес-конференції у середу наголосив Джонатан Мур. За його словами, допоки в Білорусі залишатимуться політв''язні, дипломатичний конфлікт на позицію Вашингтона не вплине.

«Сполучені Штати Америки набагато більше стурбовані кількістю політв''язнів у Білорусі, ніж кількістю американських дипломатів тут», – заявив тимчасово повірений у справах США.

Крім цього Джонатан Мур закликав білоруську владу негайно визволити зі слідчого ізолятора американського громадянина, адвоката Еммануїла Зельцера, якого заарештували минулого місяця. За словами Джонатана Мура, у Зельцера серйозно погіршилося здоров’я і влада Білорусі має його звільнити, оскільки під загрозою життя заарештованого.
XS
SM
MD
LG