Доступність посилання

ТОП новини

Чи об’єднаються українські ліві?


Кирило Булкін Київ, 1 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Коли ж говорити про солідарність лівих сил, як не в День солідарності трудящих? Після першотравневого мітингу лідер соціалістів Олександр Мороз, відповідаючи на запитання журналістів, не виключив майбутнього злиття СПУ та КПУ. І хоча він зазначив, що «сьогодні це не на порядку денному», до об’єднавчих процесів у таборі лівих сил останнім часом прикута дедалі більша увага. Яким може бути результат цих процесів?


Заява Олександра Мороза про можливість об’єднання СПУ та КПУ, хоча й не в найближчому майбутньому, не стала несподіванкою для тих, хто стежить за політичними процесами в Україні, зокрема, у таборі лівих сил.

Іще 24 березня цього року Координаційна рада лівоцентристських сил розглядала декларацію принципів об’єднання і навіть можливість висунути єдиного кандидата на мера Києва та сформувати спільний список до Київради.

З останнім, щоправда, не склалось, але про об’єднання в лівому таборі продовжують думати й говорити всерйоз. Народний депутат від КПУ Олександр Голуб каже, що компартія давно закликає ліві сили об’єднатися.

«Ми вважаємо, що координація правих політичних сил і потужних фінансово-політичних груп, які фактично захоплюють владу в державі, вимагають від лівих знайти реальні засоби для об’єднання своїх зусиль. Я не виключаю, що це може статися навіть на цих дострокових виборах до парламенту, якщо вони будуть відбуватись», – каже комуніст.

Першотравневі мітинги СПУ та КПУ проводили окремо

Натомість професор Києво-Могилянської академії, автор книжки «Українські ліві: від ленінізму до соціал-демократії» Олексій Гарань вважає об’єднання СПУ та КПУ малоймовірним і всупереч заявам лідерів комуністів і соціалістів.

«Я думаю, що така заява Мороза свідчить про те, що СПУ – в дуже складному стані. Ну, а КПУ, я думаю, хіба що погодиться, щоб вона поглинула СПУ. В цілому можна говорити про те, що ніша соціал-демократії в Україні лишається вільною. А комуністична партія уже стала системною, тобто це партія, яка вмонтована в нинішню систему, відіграє роль опозиції, однак модернізації цієї сили не відбувається», – вважає політолог.

Певною мірою скептичний погляд Олексія Гараня на можливості об’єднання лівих підтверджує той факт, що першотравневі мітинги СПУ та КПУ проводили окремо, на двох різних площах.

Утім, лідер комуністів Петро Симоненко закликав журналістів не надавати цьому великого значення. Він сказав, що поспішних висновків робити не варто, і знову наголосив на необхідності об’єднатися.

Чи є українським український лівий рух?

Насамкінець іще один погляд на можливості об’єднання українських лівих. На думку відомого публіциста Богдана Червака, не стільки важливо, об’єднаються вони чи не об’єднаються.

«Важливо, щоб лівий рух був справді український, щоб він і в своїх ідеологічних засадах, і в політичній практиці обстоював інтереси своєї держави, а не чужої», – наголошує він.

Цим критеріям, на думку Богдана Червака, не відповідають ані СПУ, ані КПУ, ані СДПУ(о), не кажучи вже про прогресивних соціалістів.

Матеріали до теми:

• Ліві сили провели у Києві свої першотравневі мітинги окремо одна від одної, а більшість львів’ян проводять першотравень на городах
XS
SM
MD
LG