Доступність посилання

ТОП новини

США попередили Білорусь, що можуть закрити там своє посольство і змусити Мінськ закрити своє в Вашингтоні


Як сказав журналістам у четвер неназваний представник державного департаменту США, білоруську владу повідомили, що таку можливість далі розглядають серед кількох інших. Водночас Сполучені Штати ще не вирішили, як відповідати на вже третю вимогу Білорусі скоротити дипломатичний штат посольства в Мінську до 5 осіб. Тим часом речник державного департаменту США Том Кейсі повідомив, що Вашингтон заявив Білорусі, що «дуже стурбований» рішенням Мінська оголосити персонами нон-ґрата ще 10 американських дипломатів. При цьому він повідомив, що США виконають вимогу білоруської влади, щоб 10 дипломатичних працівників американського посольства залишили Мінськ упродовж 72 годин.


Як сказав журналістам у четвер неназваний представник державного департаменту США, білоруську владу повідомили, що таку можливість далі розглядають серед кількох інших.

Водночас Сполучені Штати ще не вирішили, як відповідати на вже третю вимогу Білорусі скоротити дипломатичний штат посольства в Мінську до 5 осіб.

Тим часом речник державного департаменту США Том Кейсі повідомив, що Вашингтон заявив Білорусі, що «дуже стурбований» рішенням Мінська оголосити персонами нон-ґрата ще 10 американських дипломатів.

За його словами, США вже попередили Мінськ, що розглядають цілу низку можливих відповідей, але ще не ухвалили свого рішення про це.

Зокрема, сказав речник, наразі ще немає рішення ні просити Білорусь далі скорочувати чисельність її дипломатів у США, ні закривати посольство США в Мінську.

Але він додав, що за наявності лише п’яти дипломатичних працівників «важко мати посольство, яке б працювало».

При цьому він повідомив, що США виконають вимогу білоруської влади, щоб 10 дипломатичних працівників американського посольства залишили Мінськ упродовж 72 годин.

Раніше в четвер агентство Associated Press із посиланням на неназваних представників держдепартаменту повідомляло, що США вирішили закрити своє посольство в Мінську й висунули вимогу до Білорусі закрити посольство в Вашингтоні і консульство в Нью-Йорку.

Пізніше це ж агентство навело нові слова американських урядовців, що вимогу до Білорусі закрити її дипломатичні представництва у США й рішення закрити американське посольство в Мінську вже було затвердив заступник державного секретаря Джон Неґропонте, але ці ухвали скасували останньої миті, коли зустріч американських і білоруських дипломатів уже почалася.

У середу Мінськ офіційно передав Вашингтонові озвучену напередодні вимогу вже втретє скоротити чисельність дипломатичного персоналу в посольстві США в Білорусі, цього разу до тільки п’яти осіб. Так само Білорусь зменшила кількість своїх дипломатів у США.

Дипломатичний скандал спалахнув на початку березня після вимоги білоруської влади до США відкликати свого посла з Мінська й відкликання білоруського посла з Вашингтона.

На такі кроки Мінськ пішов, як вважають, у відповідь на економічні санкції, що їх Вашингтон наклав на державну нафтову монополію Білорусі, концерн Белнафтахім.

США запровадили ці нові санкції через відмови білоруської влади звільнити всіх політв’язнів.

У першу чергу йдеться про Олександра Казуліна, колишнього кандидата на президента Білорусі на останніх президентських виборах. Він нині відбуває ув’язнення в 5 з половиною років за участь в організації масових протестів проти переобрання президента Олександра Лукашенка на тих виборах.

Нині Вашингтон також вимагає відпустити з-під варти американського громадянина Емануеля Зельцера, якого арештували в Білорусі за звинуваченням у використанні підроблених документів і нині тримають у психіатричній лікарні. За повідомленнями, Зельцерові, хворому на діабет, не надають необхідних ліків і медичної допомоги, і його здоров’я й життя можуть опинитися під загрозою.

Сполучені Штати раніше вже запровадили низку санкцій проти чільних представників білоруського керівництва на чолі з Лукашенком, включно з забороною видавати їм візи й замороженням можливих контрольованих ними рахунків та майна, через порушення ними прав людини в Білорусі.

Схожі санкції проти керівництва Білорусі має і Європейський Союз.

Матеріали до теми:

• Мінськ оголосив 10 американських дипломатів персонами нон-ґрата
XS
SM
MD
LG