Доступність посилання

ТОП новини

Рік замків на Прикарпатті – яким пощастить?


Галина Добош Івано-Франківщина, 2 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Три західні області: Львівська, Тернопільська та Івано-Франківська – проголосили 2008 рік роком замків. На Прикарпатті їх чи не найменше і вони чи не найгірше збережені. Чи знайдуться кошти на реставрацію хоча б деяких?

Вежа в селі Раковець
Два замки – в селах Раковець і Чернелиця Городенківського району – стоять неподалік і мають схожу історію. Зводились вони як середньовічні фортеці для захисту від турків, тут зберігалися запаси зброї і продуктів армії Речі Посполитої, будувалися човни для переправи через Дністер. Великих руйнувань зазнали замки під час походів війська Богдана Хмельницького.

У Раківці фактично замку вже і нема, каже сільський голова Іван Лонич: «Є лиш вежа старого замку XVII століття, яка збереглася завдяки тому, що то вежа, а не мур. Тому що розібрали мури в 1940-х роках, коли була війна і після війни, дуже була розруха велика, і люди відбудовували село після війни».

За кілька років, якщо не проводити ремонтно-реставраційні роботи, може зникнути і замок у Чернелиці, каже сільський голова Василь Кошка: «Замок у поганому стані. Він руйнується, він не закритий, щоб туди не ходили люди».

«Не поталанило прикарпатським замкам»

Колись були замки і в Коломиї, і в Отинії, і в Снятині, і в Тлумачі – та про них залишились хіба що згадки в літописах. Із 20 прикарпатських замків і палацових комплексів лише в чотирьох іще збереглося щось більше, ніж самі лише фундаменти, – в Галицькому, Пнівському, Раковецькому і Чернелицькому. Ці середньовічні замки внесені до Державного реєстру пам’яток архітектури національного значення.

Під зазроою зникнення і залишки замку в селі Чернелиця
Час, війни і люди – основні причини їхнього занепаду, каже художник-реставратор Зіновій Соколовський: «Найбільший шкідник для таких пам’яток – не тільки непогода, або навіть і час. Замки руйнують в основному люди. Не поталанило нашим замкам».

Трохи більше поталанило Галицькому замкові, який розташований на території національного заповідника «Давній Галич». Реставраційні роботи фінансуються з державного бюджету. Майже накрита Шляхетська брама, починають реставрацію каплиці Катерини, де буде музей галицької зброї або музей староміського замку. З держбюджету фінансується і Пнівський замок.

Коштів треба багато, обіцяють значно менше

Чи поталанить іншим? На збереження семи основних замків і палацових комплексів потрібно близько 8 мільйонів гривень. Саме на збереження, а не на відновлення, наголошує начальник відділу музейної роботи та охорони культурної спадщини управління культури облдержадміністрації Андрій Давидюк.

«І то ці кошти потрібні тільки для того, щоб зберегти ці замки. Для того, щоб їх відновити в повному обсязі, влаштувати в них музеї, якісь речі, треба набагато більші кошти. Так що це мінімум, аби зберегти, щоб не розсипалися до кінця», – каже охоронець пам’яток.

Розроблено проект Програми проведення невідкладних ремонтно-реставраційних робіт на замках та палацах Івано-Франківщини на 2008–2013 роки. Програму повинна затвердити сесія обласної ради. Тільки після цього це будуть реальні гроші.

На цей рік заплановано 880 тисяч гривень на виготовлення проектно-кошторисної документації для збереження та відновлення середньовічних замків, на наступний – 1,5 мільйона гривень. Але чи зможуть обласний і місцеві бюджети надати й ці кошти, певності немає.

Якщо не буде реставрації, то нагально необхідна хоча б консервація, наголошує Зіновій Соколовський. «Ті вежі і збережені приміщення треба захистити від атмосферних впливів, просто накрити дахом. Цю споруду можна сфотографувати, коло них можна робити кінозйомки. Ці замки будувалися нашими людьми, це наше надбання, це є наша культура», – каже реставратор.

Турист оглядатиме – було б що

Села Раковець і Чернелиця розташовані на території Дністровського ландшафтного парку. Все більше туристів полюбляють сплави Дністром, та не поспішають оглядати занедбані руїни замків.

У сільських громад коштів на їхню відбудову нема. Інвесторів поки що теж нема. Замки, як пам’ятки архітектури, вони можуть взяти тільки в концесію. А з туризмом, за словами Івана Лонича, якраз і пов’язують сподівання на розвиток сіл.

«Це буде великий плюс і для сільської ради, бо кошти надходитимуть, зробимо дорогу, і буде великий плюс для громади села, тому що і буде свіже молочко продаватися, бо буде туристів більше, і продукція вся сільськогосподарська», – мріє сільський голова Раківця.

Для туристів можна розробити водний маршрут по Дністру з оглядом трьох замків: Галицького, Раковецького і Чернелицького. Дорогою на Яремче можна показувати й Пнівський замок. Любителів старовини знайдеться чимало – але не любителів руїн…
XS
SM
MD
LG