Доступність посилання

ТОП новини

Росія диктує свої умови Європі. Чи ліквідує Європа небезпечну діру на Балканах? (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 2 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Чимало європейських видань оприлюднюють матеріали про те, що Росія не лише провокує Європу в Абхазії, але й взагалі диктує ЄС свої умови, зважаючи на відсутність нового договору про стратегічне партнерство. В газетах також обговорюють проблему визволення з європейської ізоляції Сербії та роль Балкан для безпеки ЄС. Не стихають у пресі й дискусії, як же називати процеси сучасного глобального світу – чи «зоряним часом однополярності», чи «повстанням інших», чи ж «поверненням історії».


Впливовий лондонський часопис «Економіст» дивується з того, як Росія, яка має лише 142 мільйони населення і в шістнадцять разів менший ВВП, аніж п’ятсотмільйонний ЄС, примудряється диктувати умови Європі, використовуючи старий, але випробуваний спосіб – розділяй, володарюй та уникай відповіді. «Економіст» нагадує, що Європа загубилася з питанням, як бути з Росією, і це Москва максимально використовує сьогодні, вибудовуючи вигідні стосунки з окремими державами спільноти.

На зміну полякам, які два роки через неможливість імпорту їхнього м’яса до Росії блокували укладення нової угоди про стратегічне партнерство між Брюсселем та Москвою, прийшли литовці, бо, як зауважує «Економіст», їхні європейські партії напередодні парламентських виборів програють у рейтингах проросійським силам у Литві. Разом із тим Литва боїться, що Москва може вчинити з нею так само, як і з Грузією, і тому вимагає від ЄС твердішої позиції щодо Росії. Як і коли активізуються переговори щодо угоди, Росію, на думку авторів «Економіста», мало хвилює.

І на завершення лондонський часопис наводить думку відомого європейського експерта Катінки Бариш, яка вважає сумнівним, що «можна вирішити всі проблеми з Росією з допомогою юридичного документа».

Лондонська «Файненшел Таймз» вважає, що ЄС та Сербія здійснили гідний похвали крок, підписавши Договір про асоціацію і стабілізацію. Це, як пише газета, дозволить «визволити Сербію з ізоляції». «Файненшел Таймз» переконана, що, незважаючи на труднощі стосунків ЄС із Сербією, тут необхідно рухатися вперед і не боятися відмовлятися від заборон на розширення ЄС. Газета попереджає, що з Балканами поза межами ЄС «у самому серці Європи залишиться небезпечна діра».

Відомий оглядач «Файненшел Таймз» Філіп Стівенз розмірковує в кінці тижня на тему різноманітних характеристик визначальних рис сучасної епохи, що їх дає маса експертів, політологів, філософів та істориків. Стівенз іронізує, що теорій, які претендують на вичерпне визначення сучасного глобального порядку, легіон, але більшість із них, як і примітивна та приваблива «фразочка» «кінець історії», практично ніколи не витримують перевірки «передбачувано непередбачуваною практикою».

Стівенз вважає, що це стосується і останнього винаходу американця Роберта Кагана, коли той чіпляє ще один ярлик на сучасний світ під назвою «повернення історії». Оглядач «Файненшел Таймз» сам переконаний, що сучасний світ не відповідає ні ярликові «зоряного часу однополярності», бо США втрачають свою гегемонію, ні тому ж каганівському «поверненню історії», бо історія, як зауважує Стівенз, «ніколи нас і не залишала».

Автор статті в лондонському часописі на завершення з обережністю прогнозує повільне вповзання сучасного світу в еру невизначеності та «великих змін», коли лише «конкретні рішення народів і урядів» визначатимуть кожний поворот людства.
XS
SM
MD
LG