Доступність посилання

ТОП новини

На круїзному судні «Мона Ліза», яке сіло на мілину в Балтійському морі, 68 громадян України


Людмила Пилип Рига, 5 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Балтійському морі евакуювали пасажирів та екіпажу з круїзного судна «Мона Ліза», яке сіло на мілину біля берегів Латвії. На час аварії на борту корабля перебували майже 1000 осіб. Як повідомляють, загрози життю пасажирів, більшість із яких німці, не було. Як вдалося дізнатися ризькій кореспондентці Радіо Свобода, значна частина екіпажу – громадяни України.

Круїзне судно «Мона Ліза» після того, як воно сіло на мілину, 4 травня 2008 р.
Судно «Мона Ліза», зареєстроване на Багамських островах, має німецького власника. А подорожувало воно з польского Ґданська до Риги і звідти мало йти курсом на Таллінн. Але на відстані 18 кілометрів від берега сіло на мілину.

Представники Служби берегової охорони Латвії повідомляють, що пробоїн на судні немає. Зараз відбуваються підготовчі роботи для того, щоб зняти його з мілини. З цією метою прикордонники та військові Латвії і евакуювали 651 пасажира та частину екіпажу судна. Їх доставили в латвійське місто Вентспілс.

Консул Посольства України Євген Шендриков повідомив Радіо Свобода, що серед членів екіпажу судна «Мона Ліза» є громадяни України. У разі необхідності їм нададуть відповідну консульську допомогу.

«Ми звернулися до речника Служби берегової охорони Латвії, і пані Лієне Улбиня нам повідомила, що серед членів екіпажу судна 68 громадян України. Щодо пасажирів, то, за її словами, найімовірніше, серед них немає громадян України. Поки що від громадян України, які перебувають на судні, до нас звернень не було. Нам обіцяли надати їхні списки. У разі звернень будемо реагувати і вирішувати питання щодо документування громадян, якщо їхні документи загубилися, та вирішувати інші питання», – розповів Євген Шендриков.

Причини аварії «Мони Лізи» поки що не відомі. Представники Латвійської морської адміністрації зазначають, що Ірбенська протока, де судно сіло на мілину, не вважається небезпечною, карти проходження морських суден розроблені точно.

Винен капітан?

Міністр оборони Латвії Вінетс Велдре, який перебував на місці аварії, не пов’язує її з погодними умовами.

«У мене є дані, що це вже дев’ятий такий інцидент в історії цього судна. Причини аварії з’ясовує Морська адміністрація. Зараз там працюють спеціалісти, оглядають судно, розмовляють із капітаном», – повідомив Вінетс Велдре.

За попередніми даними, круїзне судно «Мона Ліза» сіло на мілину у зв’язку з невдалими маневрами, які здійснював капітан для того, щоб пасажири могли сфотографуватися на фоні мису Колка. Представники Морської адміністрації Латвії повідомляють, що судно відхилилося від визначеного курсу на 700 метрів.

Круїзне судно «Мона Ліза», яке нині використовує німецька туристична фірма «Лорд Нельсон Зеєрайзен», побудоване у середині 60-х років минулого століття і за свою історію кілька разів змінювало назву і порт реєстрації. Його довжина – понад 200 метрів, загальний тоннаж – майже 29 тисяч тонн, вона має вісім пасажирських палуб і здатне взяти на борт понад 700 пасажирів та близько 400 членів екіпажу. На кораблі є декілька ресторанів, театр на 300 місць, три басейни.
XS
SM
MD
LG