Доступність посилання

ТОП новини

Поразка лейбористів на місцевих виборах: міністри захищають прем’єра від нападок із боку власної парламентської фракції


Олекса Семенченко Лондон, 5 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Панівна Лейбористська партія зазнала нищівної поразки на виборах до місцевих органів влади, опинившись на третьому місці за рівнем підтримки виборців. Лейбористи програли також прямі вибори мера Лондона. Посеред критики з боку однопартійців лідер лейбористів прем’єр-міністр Ґордон Браун виступив із обіцянкою, що його партія отямиться від поразки до парламентських виборів.

Опозиційна Консервативна партія була тріумфатором на муніципальних виборах, одержавши підтримку 44 відсотків виборців і здобувши 260 нових місць у місцевих радах. Представник цієї партії Борис Джонсон переміг на прямих виборах мера Лондона – найвищої прямої виборної посади в країні. Він набрав 42 відсотки підтримки. Також консерватори стали найбільшою фракцією в Лондонській Асамблеї, хоча там їм будуть потрібні коаліційні партнери.

Для панівної Лейбористської партії результати стали найгіршими за 40 років. Їх підтримало лише 24 відсотки виборців, і за цим показником вони опустилися на 3 місце – ще й за Ліберально-демократичною партією, яка одержала на 1 відсоток більше. Лейбористи втратили по країні загалом 333 депутатські мандати.

Лідер цієї партії, прем’єр-міністр Ґордон Браун, для якого на цих посадах вибори були першими по приході до влади рік тому, опинився нині під потужним вогнем критики з боку однопартійців, включно з членами власної парламентської фракції.

Браун: Жити стане краще…

Браун виступив із обіцянкою, що зробить усе можливе, щоб виправити становище, і наголосив, що до парламентських виборів, які мають відбутися не пізніше від 2010 року, партія поверне втрачене.

«Це був день розчарувань, поганий день для Лейбористської партії, ми повинні зробити із цього висновки, а тоді ми підемо вперед. Моїм обов’язком є слухати виборців і вести їх за собою, і це те, що я робитиму далі», – заявив Браун.

Він нагадав, що економічні обставини були дуже важкими – ростуть ціни на пальне та харчі, є непевність щодо іпотечних позик. «Я думаю, що виборець хоче бути певним, що уряд зможе підтримати його у ці тяжкі економічно часи», – сказав Браун і пообіцяв: «Буде ухвалено й рішення щодо майбутнього економіки, щоб дати їй поштовх».

У понеділок міністри кабінету Брауна стали на захист прем’єра. Кілька з них сказали, що його позиції як лідера партії ніщо не загрожує. Його підтримали міністр закордонних справ Дейвід Мілібанд, заступник лідера партії Гарієт Гарман, міністр здоров’я Бен Брадшоу та інші урядовці.
XS
SM
MD
LG