Доступність посилання

ТОП новини

Хто ж голова Фонду держмайна?


Тетяна Ярмощук Київ, 6 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Нараду Прем’єр-міністра з керівниками регіональних відділень Фонду держмайна, яка мала відбутися сьогодні, вдруге відклали. Урядова команда пояснила це тиском із Банкової.


Юлія Тимошенко планувала зустрітися з керівниками регіональних відділень Фонду держмайна 29 квітня, однак цю нараду перенесли на 6 травня. А тепер її знову відклали. Коли ж вона відбудеться, і чи відбудеться взагалі, наразі невідомо. Андрій Портнов, якого Кабінет міністрів призначив виконувати обов’язки голови ФДМ, таке рішення в інтерв’ю Радіо Свобода пояснив тиском з боку керівника президентського Секретаріату, а також небажанням ставити регіональних голів у незручне становище.

«Для того, щоби не «розривати» керівників регіональних відділень, щоби не ставити їх у незручне становище, вирішили тимчасово цю нараду не проводити. Ми з ними працюємо у телефонному та письмову режимі. Тому що керівник президентського Секретаріату Віктор Балога розіслав всім головам обласних адміністрацій листа-вимогу, щоби вони довели до керівників регіональних відділень ФДМ, що на нараду до Прем’єр-міністра їхати не потрібно», – зазначив Андрій Портнов.

Заручники «у позі горбатих»

Становищу, у якому перебували напередодні керівники регіональних відділень Фонду держмайна, і справді не позаздриш. Голова Івано-Франківського відділення Микола Присяжнюк, який до того ж очолює обласну організацію Соцпартії, на засідання до Кабінету Міністрів їхати не планував. Про причини такого рішення на мікрофон говорити не захотів. Проте у розмові з кореспонденткою Радіо Свобода зазначив, що у цій ситуації керівники регіональних фондів є заручниками, яких ставлять «у позу горбатих». Він каже, що ситуацію мають вирішити нагорі, у законодавчому полі.

Тим часом Валентина Семенюк, яку уряд вважає відстороненою від головування у Фонді держмайна, наголошує, що проводити наради з керівниками регіональних відділень ФДМ – не є компетенцією Кабміну.

«Сьогодні керівники регіональних відділень, я це прекрасно розумію, перебувають у дуже складному становищі. Тому що їх залякують. Але ще раз звертаю увагу, відповідно до Указу Президента, з січня минулого року ФДМ не є органом виконавчої влади, і ми не є представниками Кабінету Міністрів. Тому такі вказівки даватися не можуть», – заявила Валентина Семенюк.

Наразі двовладдя у Фонді державного майна триває. За урядовою версією ним керує Андрій Портнов, за президентською – Валентина Семенюк. Конституційне ж подання Президента щодо законності усунення урядом голови ФДМ перебуває на вивченні колегії суддів Конституційного Суду. Коли ж КСУ ухвалить рішення з цього питання – ще невідомо. Однак, яким би не було рішення Суду, воно навряд чи вгамує нинішній президентсько-прем’єрський конфлікт.

Матеріали до теми:

• Нараду Прем’єр-міністра з керівниками регіональних відділень Фонду держмайна знову відклали • Заяви на місці. Ситуація у ФДМ усе гарячіша • Піком президентсько-прем’єрського протистояння став Фонд держмайна • Генпрокуратура опротестувала розпорядження Кабміну щодо Фонду держмайна і Одеського припортового заводу • Президент Віктор Ющенко знову призупинив зміну керівництва Фонду держмайна • Дії Окружного адміністративного суду Києва щодо зупинки указів Президента не ґрунтуються на законі – Руслан Кирилюк • Андрій Портнов: Указ Президента щодо кадрових змін у Фонді держмайна не відповідає його конституційним повноваженням • Президент знову призупинив приватизацію Одеського припортового заводу • Валентина Семенюк заявила про «рейдерську атаку» на Фонд держмайна
XS
SM
MD
LG