Доступність посилання

ТОП новини

Понад 22 тисячі людей загинули у М’янмі внаслідок тропічного циклону Нарґіс


Іще 41 тисячу осіб вважають за зниклих безвісти. До цього призвели не тільки сильні вітри й дощі, а й майже 4-метрова припливна хвиля, яка спустошила узбережжя Індійського океану. Українське міністерство закордонних справ наразі не має інформації щодо можливої наявності громадян України серед потерпілих від циклону.

Помешкання, зруйновані тропічним циклоном Нарґіс у портовому місті Янґоні, 5 травня 2008 р.
Іще 41 тисячу осіб вважають за зниклих безвісти.

Половина жертв припадає на одне-єдине місто Боґале, повідомило державне телебачення.

До цього призвели не тільки сильні вітри й дощі, а й майже 4-метрова припливна хвиля, яка спустошила узбережжя Індійського океану.

Значні жертви й руйнування також у найбільшому місті й колишній столиці країни Янґоні.

Затонуле внаслідок урагану рибальське судно, порт Янґон, 4 травня 2008 р.
Українське міністерство закордонних справ наразі не має інформації щодо можливої наявності громадян України серед потерпілих від циклону.

Військова влада М’янми, раніше відомої як Бірма, заявила, що готова приймати міжнародну допомогу в умовах гуманітарної кризи, але виставляє певні умови для надання віз гуманітарним працівникам.

Делегація ООН повідомила, що може вирушати на місце природної катастрофи, але затримується через візові процедури.

Президент США закликав владу М’янми допустити до країни американських рятувальників.

«Ми закликаємо військових керівників: дозвольте Сполученим Штатам прийти на допомогу вам і вашому народові!» – заявив Джордж Буш.

Сполучені Штати оголосили, що готові надати понад 3 мільйони доларів допомоги потерпілим.

Єврокомісія ухвалила план негайно надати першочергову допомогу М’янмі в обсязі двох мільйонів євро.

Як заявив речник Європейської Комісії Амадеу Альтафаж і Тардіу, деякі населені пункти зруйновані майже на 100 відсотків через вітер швидкістю 190 кілометрів на годину і більш як триметрові хвилі.

«Наразі немає точних даних щодо того, скільки людей потребують допомоги, але лік іде на сотні тисяч. Вони є зараз нашим пріоритетом», – сказав речник Єврокомісії.

Речник Всесвітньої продовольчої програми при ООН Пол Ріслі висловив думку, що багато регіонів М’янми потребуватимуть харчової допомоги ще протягом півроку.

«Питання в тому, чи здатна М’янма забезпечувати продовольством власних громадян у цей період і чи здатна буде країна продовжити експортувати харчові продукти до інших країн. Шрі-Ланка і Бангладеш нещодавно підписали контракт на імпорт рису з М’янми, і наразі доля поставок під сумнівом», – зауважив представник ООН.

Циклон виник у Бенгальській затоці і пройшов територією п’яти провінцій М’янми. Він пошкодив шляхи, лінії електропередач, телефонний зв’язок, мережу водопостачання, зруйнував щонайменше 20 тисяч будівель. Сотні тисяч людей залишились без домівок.
XS
SM
MD
LG