Доступність посилання

ТОП новини

Президент Лех Качинський нагородив польських білорусів за участь у громадському русі «Солідарність»


Єва Поштар Варшава, 6 травня 2008 (RadioSvoboda.ua) – Двоє представників білоруської меншини Польщі отримали найвищі державні нагороди – Хрест Ордену Відродження Польщі. З нагоди державного свята Конституції нагороди вручив президент Лех Качинський. Олег Латишонoк та Євген Ваппа були активістами підпільних структур демократичного руху «Солідарність», коли генерал Войцех Ярузельський запровадив у Польщі воєнний стан. Зараз вони співробітники незалежного білоруської радіостанції «Радіо Рація», яке мовить на Білорусь із території Польщі.

Президент Лех Качинський після вручення державних нагород звернувся зі словом до представників колишньої демократичної опозиції
(official site)
Двоє польських білорусів свого часу доклали зусиль до демократичних перетворень у Польщі. Обидва – Олег Латишонoк та Євген Ваппа – колишні активісти профспілки «Солідарність» та незалежного Білоруського об’єднання студентів.

«На мою думку, двох білорусів не випадково нагороджено орденами. Це тому, що білоруська національна меншина у 1980-ті роки створила антикомуністичні підпільні структури. Просто була підпільна організована структура, були видавництва. Звичайно, це була жменька людей. Я почуваюсь представником цієї жменьки», – вважає сам Олег Латишонок.

Звертаючись у суботу до нагороджених, президент Лех Качинський сказав, що в історії Польщі 20-го століття можна назвати три періоди підпільних змагань за незалежність та демократизацію країни: по-перше, німецька окупація, потім підпільна боротьба зі зброєю в руках проти комуністичного режиму і, нарешті, мирна боротьба за демократію профспілки «Солідарність». Представники цих трьох груп отримали з рук Леха Качинського державні нагороди.

За словами польського президента, хоч демократична опозиція у 1980-ті роки не виступала зі зброєю в руках проти комунізму, так, як це було у післявоєнні роки, однак активісти «Солідарності» виявили таку ж мужність, як і їхні батьки та діди.

Процес демократизації, що почався з виникненням «Солідарності», став шансом національного відродження для польських білорусів, литовців та українців. Упродовж 1980 року, тобто до проголошення генералом Войцехом Ярузельським воєнного стану, на хвилі громадського піднесення після створення громадського руху «Солідарность» виникла низка незалежних від комуністичної влади товариств. Вони об’єднували не лише поляків, але й представників польських національних меншин, у тому числі білорусів.

Боротьба за демократію для нагороджених триває

Але і майже через 30 років після участі в «Солідарності» Олег Латишонок та Євген Ваппа продовжують працювати над утвердженням демократії – тепер уже в сусідній, а для них також рідній Білорусі. На думку Олега Латишонка, який працює на «Радіо Рація», що веде мовлення з території Польщі на Білорусь, підтримка Польщі надзвичайно важлива для його другої Батьківщини.

«Як один із засновників «Радіо Рація», маю надію, що воно успішно продовжуватиме роботу і надалі матиме підтримку польської влади. Те ж саме можу сказати про недавно засноване супутникове телебачення «Белсат». Польські білоруси протягом років звертались до державної влади за підтримкою таких проектів», – каже Олег Латишонок.

Білоруське «Радіо Рація» почало мовлення дев’ять років тому. Через нестачу фондів радіомережа припинила роботу у 2002 році. Два роки тому «Радіо Рація» за підтримки польського уряду знову вийшло в ефір.
XS
SM
MD
LG