Доступність посилання

ТОП новини

Для дніпродзержинських чиновників запровадили дрес-код


Юлія Рацибарська Дніпропетровщина, 6 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Дніпродзержинську почав діяти Кодекс етики і моралі для працівників міської ради. Новий міський голова, у минулому банкір, дав суворі вказівки місцевим чиновникам щодо правил поведінки в будівлі мерії і стилю одягу. Особливо чимало заборон стосується жінок-посадовців: ніякого міні, яскравих барв та екстравагантних зачісок.

Ніяких міні-спідниць, екстравагантного крою суконь, яскравих светрів, прозорих блузок, розпущеного волосся та накладних нігтів. У Дніпродзержинській міській раді зі вступом на посаду нового міського голови табу на короткі сукні, кокетливі декольте і ще чимало чого, що, як вважає очільник міста, відволікає від роботи жінок-посадовців та їхніх колег-чоловіків.

Кодекс етики і моралі, який розробив і підписав мер Дніпродзержинська Ярослав Корчевський особисто, рекомендує працівникам та працівницям апарату єдиний стиль у виборі взуття та одягу – класичний. Стосовно жіночих зачісок теж обмеження: довге волосся має бути підібраним в акуратний вузол чи «хвіст».

Сам Корчевський розповідає: почавши виконувати обов’язки мера після виборів у середині березня, він був вражений одягом своїх підлеглих, великою кількістю відкритих животів та глибоких вирізів.

«Зовнішність посадовців має вселяти у громадян упевненість у тому, що міськрада зможе вирішити всі їхні питання. Як сказав Чехов, у людині все мусить бути прекрасним…», – заявляє міський голова.

Вказівку виконують, але не коментують

Новацію міського голови посадовці Дніпродзержинської міської ради вже виконують. Усі – від вахтерок, літніх жінок, до заступниць міського голови – у темних костюмах і світлих, добре напрасованих блузах. Із-поміж чоловіків-службовців апарату теж тепер не зустрінеш жодного у светрі чи краватці яскравого кольору.

Як насправді підлеглі поставились до вимог міського голови, вони воліють не говорити. Відбуваються стандартним «від нас вимагають – значить, будемо виконувати».

Фахівець департаменту економіки міськради Олександр Скакун запевняє: для того, хто звик дотримуватись єдиного стилю у вбранні, це зовсім не складно – «розумний консерватизм».

«Я намагався дотримуватись ділового стилю і до цього, тобто для мене суттєвих змін не сталося. Думаю, що запровадження нових правил у цілому для органів самоврядування зорієнтує людей на діловий стиль. Не раз говорили, що ми є обличчям міста. Тепер воно буде більш акуратним, більш діловим», – каже посадовець.

Кодекс етики і моралі для працівників міської ради Дніпродзержинська має силу розпорядчого акту міського голови і обов’язковий для виконання у міськвиконкомі. Окрім того, його рекомендують упровадити трьом районним у місті радам та селищній раді Карнаухівки – селища, розташованого у межах міста. Звідки ж взяти держслужбовцеві кошти на оновлення гардеробу за доволі невеликої зарплати у півтори-дві тисячі гривень, у кодексі ані слова.

Новий документ визначає ще й пункти щодо культури спілкування чиновників із підлеглими та громадянами. Представникам місцевої влади наказано «бути людяними, чесними, відповідальними» і працювати за принципом «дав слово – дотримай». Щоправда, це стосується тільки поведінки на роботі: з 8-ї ранку до 4-ї вечора.
XS
SM
MD
LG