Доступність посилання

ТОП новини

В Америку на закупи. Європейці все частіше перетинають океан для закупівель


Віталій Єреміца Брюссель, 6 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Поїздки до Європи стають недозволеною розкішшю для дедалі більшої кількості американських туристів через знецінення долара. А от європейці, навпаки, почали більше їздити до Сполучених Штатів. У передсвятковий час з’явилися навіть короткі тури для любителів шопінґів. Злітати за океан на закупи стає вигідніше, ніж піти в європейську крамницю.

Злітати за океан на закупи стає вигідніше, ніж піти в європейську крамницю
Дейвід Бойд, американський пенсіонер, востаннє відвідував Європу у 2004 році. Під час нинішньої поїздки до Франції його вразили не стільки пам’ятки культури, скільки ціни на старому континенті.

«Коли я був тут 4 роки тому, то курс обміну долара до євро був у межах 92 центи до одного євро. Тепер за євро треба викласти 1 долар 60 центів, що є неймовірним стрибком. У Ніцці, на півдні Франції, у більшості випадків за сніданок на двох осіб доводиться сплатити 30–35 євро. Якщо перевести це на американські гроші, то матимемо 50–55 доларів, що досить дорого для звичайного сніданку. Тож, мені видається, у цьому сенсі перебування у Європі дуже дороге. І це сталося саме через падіння вартості долара та подорожчання євро», – скаржиться американський пенсіонер.

Працівниці американської компанії «Колґейт» Хуанель Макквіні з Нью-Йорка часом доводилося жити у Бельгії, де вона перебувала у тривалих відрядженнях. Нині, після тривалої перерви приїхавши відвідати друзів у Бельгії, вона теж відзначає суттєві зміни у цінах на продукти харчування, одяг та взуття, порівняно з тим часом, коли їй тут доводилося працювати.

«Виявилося, що ціни у європейських крамницях значно вищі, ніж це було раніше. Особливо це стосується їжі, одягу та взуття. Тепер через велику різницю в обмінному курсі звичайному американцеві стало значно дорожче приїжджати сюди на закупівлі. Раніше, відвідуючи Європу, я купувала тут чимало одягу і речей для кухні. Тепер я не купую нічого, бо це надто дорого», – ремствує американка.

Коли американцям дорого в Європі, європейцям дешево у США

Натомість Хуанель Макквіні каже, що так звані шопінґ-тури по той бік Атлантики стають усе привабливішими для мешканців європейських країн, так що деякі американські крамниці навіть переходять на торгівлю у євровалюті.

«Я знаю крамниці у Нью-Йорку, де через те, що більшість відвідувачів європейці, господар віддає перевагу торгівлі у євро, а не у доларах. Я гадаю, що у місцях, де є багато туристів, згодом це може стати звичайним явищем. Адже ми бачимо щоденно величезну кількість європейців, що їдуть до нас тільки для закупівель», – каже мешканка США.

До того ж туристичні оператори стверджують, що падіння долара у порівнянні з євро вигідно позначається на цінах на авіаперельоти. Це призвело до того, що нинішньою весною на 50 відсотків більше європейців обрали Сполучені Штати для туристичних відвідин.

Професор географічних наук Вільного Брюссельського університету Жан-Мішель Декролі пояснює: «Зростання кількості туристичних подорожей із Європи до Америки – логічний та класичний феномен. Коли гроші з одного боку втрачають свою вартість, як, наприклад, долар поряд із євро, – це завжди відображається на активізації туризму. А у протилежному напрямку – падінням рівня експорту: адже набагато важче експортувати, коли гроші країни знецінюються. Це ж стосується і туристів».

У туристичній агенції «Некерман» Радіо Свобода повідомили, що ціни на турподорожі з Європи за океан у середньому впали на 20 відсотків порівняно з минулим роком. А у Нью-Йорку за ніч у пристойному готелі потрібно заплатити 170 євро. Це на 30 євро дешевше порівняно з минулими роками, коли мінімальна плата за номер у готелі дорівнювала двомстам євро.
XS
SM
MD
LG