Доступність посилання

ТОП новини

Зниження цін уже сьогодні чи чергові декларативні заяви?


Тетяна Ярмощук Київ, 7 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявляє про уповільнення темпів інфляції і здешевлення цін на основні продукти харчування. Однак дані Держкомстату проголошують: хоча темпи інфляції за останній місяць і дещо скоротилися, за січень – квітень рівень інфляції вже перевищив увесь річний показник, закладений у державному бюджеті.

Киянка Ольга Миколаївна каже, що оголошеного прем’єром «уповільнення зростання» цін не відчувала. На її думку, вони й надалі продовжують зростати: «Не зменшуються ціни, а лише збільшуються, з кожним днем. Крупи, молоко, м’ясо, ковбаси, овочі – все дуже дорого».

Юлія ж Тимошенко говорить, що протягом квітня ціни на 20 видів продуктів почали знижуватися, і обіцяє, що така тенденція продовжиться в майбутньому.

«На сьогоднішній день за показниками квітня місяця таке уповільнення почалося. Більше ніж за 20-ма суттєвими найменуваннями продуктів харчування у нас пішло вже зниження цін, і ми маємо сьогодні показники дефляції. У травні – червні ми матимемо абсолютно позитивні тенденції і позитивну динаміку», – запевняла прем’єр.

За словами голови Держкомрезерву, бютівця Михайла Поживанова, зниження цін стосується найнеобхідніших продуктів харчування, і вона наразі дуже незначна.

«Там олія, там є цукор, там є яйця… (Ціни знизилися) на кожен продукт по-різному: де на 0,6%, де на 1%, де на 1,5%. Тобто нічого такого суперкардинального не було. Але, зважаючи на ті заходи, які робить уряд, можна очікувати, що ця тенденція збережеться і у травні», – сподівається урядовець.

Тим часом у Кабінеті Міністрів заявляють, що ініціюватимуть звільнення п’яти керівників областей, де ситуація з цінами найгірша. За словами першого віце-прем’єр-міністра Олександра Турчинова, сьогодні уряд ухвалив рішення заслухати їх на наступному засіданні, і, якщо ситуація не зміниться, Кабмін наполягатиме на їхній відставці.

Чи зросте й прискориться уповільнення зростання інфляції?

Уповільнення темпів інфляції спостерігатиметься й надалі, вважає президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло. Разом із тим, на його думку, залишається ще низка чинників, які спричиняють зростання інфляції.

За його словами, стрімке зростання цін на початку цього року продиктоване певними адаптаційними зрушеннями в економіці, на ринках, у поведінці суб’єктів господарювання, адаптацією до нового рівня енергетичних витрат, заробітних плат.

Після того, як така хвиля адаптації пройшла, темпи мали б зменшитися, вважає фахівець.

Та відразу ж Ярослав Жаліло застерігає: «З іншого боку, зберігаються об’єктивні чинники, які пов’язані з випереджувальним рівнем доходів порівняно з виробництвом і, по-друге, високий рівень витрат виробників».

Минулого року інфляція в Україні склала 17%. У цьогорічному бюджеті Кабінет Міністрів заклав інфляційний показник у межах 10%. Раніше урядовці заявляли, що не планують змінювати цей показник.

Утім, вже протягом січня – квітня інфляція в Україні сягнула більш як 13%. За прогнозами економістів, на кінець року вона становитиме понад 20%.

Серед причин експерти відзначають соціальні виплати, не підкріплені економічним зростанням, протистояння між гілками влади, а також зовнішні чинники — зростання цін на енергоносії та продовольство на світових ринках. Окрім усього, фахівці звертають увагу і на той факт, що інфляційні тенденції були закладені ще попереднім урядом.
XS
SM
MD
LG