Доступність посилання

ТОП новини

У США виконали черговий смертний вирок. Суперечки навколо смертної кари тривають


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 8 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У в’язниці американського штату Джорджія виконано смертний вирок Вільяму Ерлу Лінду, засудженому до вищої міри покарання за вбивство його подруги в 1988 році.

Адвокати прохали Верховний суд Джорджії замінити смертну кару довічним ув''язненням. Мовляв, убивство було ненавмисне, сталося внаслідок «п''яної сварки». Пиятика справді була, також марихуана. Потім посварилися, і Лінд із револьвера 32-го калібру поцілив у голову своєї коханки Джинджер Мур. Але вона вижила. Він вистрілив удруге, запхав тіло подруги до багажника свого авто і поїхав до лісу ховати. Відкривши багажник, побачив, що вона ще жива. Лінд добив її третім пострілом.

Верховний суд штату відхилив апеляцію адвокатів і Лінд став 18-м убивцею, страченим у Джорджії шляхом впорскування отрути. Верховний суд США у жовтні минулого року заблокував смертну кару для убивці у штаті Місісіпі. Сім місяців судді міркували, чи не підпадає ін''єкція отрути під конституційну заборону негуманного покарання. Вирішили, що не підпадає.

Перед смертю Лінд вигукнув: «Я забираюся звідси, Боже всемогутній!»

Смертна кара – спосіб запобігання тяжким злочинам?

Між тим, по в''язницях Джорджії у «камерах смертників» сидять 109 осіб і одна жінка, очікують вирішення своєї долі, поки ходять по юридичних інстанціях апеляції їхніх адвокатів.

Як засвідчують соціологічні опитування, більшість американців схвалює смертну кару, як спосіб запобігання тяжким злочинам. Та й за статистикою, кількість убивств зменшується там, де існує смертна кара. Але її мають лише 36 штатів із 50-ти.

Губернатор штату Ілінойс оголосив мораторій на смертну кару після того, як адвокати за допомогою генного аналізу домоглися виправдання 12 смертників. У Північній Кароліні за останнє півріччя виправдали й звільнили трьох смертників, коли виявилося, що в них були некваліфіковані адвокати. У Нью-Йорку до смертної кари можуть засудити лише за убивство поліцейського. Суперечки навколо смертної кари тривають.
XS
SM
MD
LG