Доступність посилання

ТОП новини

Депутати харківської облради засідали просто неба


Юлія Журавльова Харків, 8 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Просто неба сьогодні проходила сесія Харківської обласної ради. Її проведення на майдані Свободи ініціював голова ради Василь Салигін. Він заявив, що депутати не можуть собі дозволити користуватись сесійною залою, оскільки рахунки облради заблокувало контрольно-ревізійне управління. КРУ ж виявило низку фінансових порушень, зокрема, виплату завеликих матеріальних компенсацій співробітникам облради, а також незаконне використання автотранспорту і сплату телефонних рахунків сторонньої організації.

Пронизливий вітер і температура повітря плюс вісім. Депутати харківської обласної ради мужньо голосують на майдані Свободи. Провести позачергову сесію просто неба змусило контрольно-ревізійне управління, яке напередодні заблокувало рахунки облради, стверджує її голова Василь Салигін. Тепер, за його словами, депутати не можуть дозволити собі ані оренду сесійної зали, ані службові телефони, ані автомобілі.

Втім, звичка – друга натура. Депутати приходять на площу, як колись у залу засідань, у піджаках та краватках.

Однак уже за півгодини розуміють: працювати краще якомога швидше і без зайвих обговорень – 14 питань порядку денного усього за дві години. Зазвичай сесії тривають зранку до пізнього вечора.

Опозиція не згодна

На такі умови роботи не погодилась опозиція. Фракції БЮТ та «Наша Україна» назвали сесію нелегітимною і такою, що суперечить регламентові, каже депутат облради від БЮТ Ігор Піддубний.

«Якщо мова йде про те, що немає грошей або немає можливості сплатити за оренду сесійної зали, то тоді мені не зрозуміло, яким чином після цієї сесії Василь Вікторович, зокрема, і решта заступників голови обласної ради пішли до своїх кабінетів працювати. Що тоді: сесійна зала – це окремі гроші на оренду, а власні кабінеті – інші? І на кабінети гроші є?» – запитує опозиційний депутат.

Василь Салигін: «Якщо заборонять на майдані, будемо проводити сесії в лісі»

Голова облради Василь Салигін пояснює : в регламенті немає жодного слова про заборону проводити сесію на вулиці. Він готовий вирішувати нагальні питання навіть у лісі.

«У регламенті написано: «як правило». Це не означає, що «виключно». Як правило, сесія може проводитись за будь-яких умов. А якби в місті не було електрики? А якби ще чогось не було?» – пояснює свої погляди голова обласної ради.

А чи була потреба мерзнути?

Начальник КРУ області Олексій Щербаков тим часом запевняє: проводити сесію на вулиці не було потреби. Рахунки заблоковані усього на місяць, і за цей час життєдіяльність облради зупинитись не може – договори оренди ухвалені на рік, до того ж заблоковані лише два з п’яти рахунків.

Утім, депутати непохитні і приймають звернення до перших осіб країни. Перевірку контрольно-ревізійним управлінням вони називають замовленою, а блокування рахунків таким, що може призвести до дестабілізації ситуації в регіоні і навіть до зриву у підготовці до Євро-2012.

І наостанок голосують за присвоєння звання почесного громадянина Харківської області президентові футбольного клубу «Шахтар» Ринатові Ахметову і президентові Федерації футболу України Григорієві Суркісу. «За значний внесок у розвиток футболу на Харківщині».
XS
SM
MD
LG