Доступність посилання

ТОП новини

Міжпарламентська рада Україна – НАТО: В Україні треба стерти стереотип «холодної війни»


Віталій Єреміца Брюссель, 8 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Україна переходить на якісно новий щабель відносин із Північноатлантичним союзом, вважають учасники Міжпарламентської ради Україна – НАТО. Це було перше засідання цього органу Міжпарламентської Асамблеї НАТО за участю депутатів Верховної Ради після Бухарестського саміту, де Україну запевнили у майбутньому членстві в Північноатлантичному союзі, але вказали на необхідність краще підготуватися і не дали Плану дій для членства. І тепер члени парламентів та посли країн- союзниць НАТО, які зібралися 5 травня у штаб-квартирі Північноатлантичного союзу в Брюсселі, обговорювали, як поглибити подальшу підтримку України на шляху до отримання Плану дій.

Учасники Міжпарламентської ради Україна – НАТО наголосили, що за рішенням саміту в Бухаресті починається процес активної взаємодії між сторонами, який неминуче має привести до надання Україні Плану дій для членства.

Мета нинішнього засідання – налагодити конструктивніший діалог країн-членів НАТО і українського парламенту, повідомив Радіо Свобода заступник Генерального секретаря Парламентської Асамблеї НАТО у питаннях зовнішніх відносин Андреа Челліно.

«Паралельно з роботою, яку здійснює сам Північноатлантичний союз, ми провадимо діалог у рамках Міжпарламентської ради Україна – НАТО та Верховної Ради України. Парламентарі країн-союзниць НАТО та українські депутати ось уже декілька років поспіль збираються разом за одним столом. Нинішнє засідання головним чином стосувалося бухарестського рішення. І зазначу, що Міжпарламентська рада стала своєрідним інструментом для підтримки та сприяння двосторонньому діалогові», – сказав представник секретаріату Парламентської Асамблеї НАТО.

Головували на Раді голова Комітету з питань європейської інтеграції Верховної Ради України Борис Тарасюк та сенаторка з Канади Джейн Корді. Парламентарі НАТО назвали бухарестське рішення історичним. Також вони ще раз наголосили: Україна має суверенне право ухвалювати рішення щодо стратегії своєї безпеки без огляду на вплив третьої сторони. Цю сторону вголос не називають, але всім зрозуміло: мають на увазі Росію.

Україна має попрацювати, а Парламентська Асамблея допоможе, як зможе

Поміж іншим, на засіданні говорили про те, що керівництво України мусить докласти зусиль для своєчасного та правдивого інформування громадськості про справжню сутність НАТО. У підсумковому звіті засідання наголошено: старі стереотипи, що викликають у багатьох українців асоціації між НАТО і добою «холодної війни», мають бути стерті.

Наостанок парламентарі країн-учасниць НАТО взяли на себе зобов’язання використати всі можливості для підтримки України в її незворотньому поступові до євроатлантичної інтеграції.

Та чи матимуть нинішні дебати вплив на остаточне рішення, чи надати Україні План дій для членства, наприкінці цього року? І так, і ні, каже заступник Генерального секретаря Парламентської Асамблеї НАТО у питаннях зовнішніх відносин Андреа Челліно.

«Як Парламентська Асамблея ми не маємо прямого впливу на рішення керівництва НАТО чи керівництв країн-членів альянсу. Проте наші дискусії можуть мати непрямий, але суттєвий вплив на сприйняття перспективи України в НАТО у стінах парламентів країн-союзниць. Адже членами Асамблеї є політичні лідери та впливові парламентарі, до чиїх думок у їхніх країнах прислухаються», – вважає заступник Генерального секретаря Парламентської Асамблеї НАТО.
XS
SM
MD
LG