Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську сьогодні розпочинається міжнародний фестиваль ковалів


Галина Добош Івано-Франківськ, 9 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Понад 300 ковалів та гостей із 17 областей України і 20 країн світу зібралися в Івано-Франківську на IV міжнародний ковальський фестиваль «Свято ковалів», щоб продемонструвати свою майстерність. Буде встановлено зроблену торік композицію «Великоднє сонце» та спільно виготовлено нову – «Дерево щастя». Фестиваль проходитиме три дні.У неділю відкриється художня виставка «Орнаментальне ковальство», діятиме і виставка студентських творчих робіт (метал, дерево, скло, кераміка, вишивка).

15 горнів і 20 ковадл встановили на майдані Шептицького, де традиційно проходить фестиваль. Івано-Франківськ уже називають ковальською столицею, хай навіть кількісно майстрів тут не найбільше в Україні. Саме з Прикарпаттям пов’язують початки художнього ковальства, бо раніше були художники, які використовували техніку кування, а кували промислові ковалі. Тепер коваль є і майстром, і художником, це вже ремесло, каже іванофранківець, голова правління Спілки майстрів ковальського мистецтва України, заслужений художник Сергій Полуботько: «Це популяризація ремесла ковальського, тому що в світі є проблема, і вона надалі гостріша – це екологія ремісництва. Багато спеціальностей уже вмерло, не займаються люди. І наше завдання – просто зберегти це для поколінь».

Спільна робота як символ єднання ковалів

На майдані глядачі спостерігатимуть, як з металу народжуються мистецькі твори. Вперше в Україні показову плавку руди покажуть Фердінандо Нава з Франції та Богдан Попов з України. До цього у нас була лише промислова плавка. А французький майстер встановить піч і старовинним методом з руди виплавить шматок заліза. Кажуть, виготовлене ним залізо не іржавіє, його використовують в ювелірній справі. Богдан Попов запропонував кожному учаснику фестивалю привести з собою по шматочку окалини, яка відпадає в процесі кування, і саме її вкинуть у піч.

А ще упродовж двох днів разом робитимуть складну багатокомпонентну монументальну композицію висотою 4 метри «Дерево Щастя», каже Сергій Полуботько. «Ця ідея повторювалась багато разів у різних країнах, але зрештою це є традиція, дерево споконвіків — символ життя, родючості, продовження життя».

«Дерево Щастя» урочисто встановлять на наступному фестивалі. Під час теперішнього на майдані Шептицького урочисто відкриють виготовлену минулого року композицію «Великоднє сонце». А на вул. Незалежності, на так званій «стометрівці», око милує перший подарунок ковалів Івано-Франківську – «Букет майстрів».
XS
SM
MD
LG