Доступність посилання

ТОП новини

Новий уряд Італії: команда відданих союзників Берлусконі


Наталка Кудрик Рим, 8 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Італійська преса обговорює склад нового уряду під керівництвом Сильвіо Берлусконі, правоцентристська коаліція котрого перемогла на квітневих виборах. До нього увійшли 12 міністрів і 9 урядовців без портфеля, із-поміж них чотири посади дісталися жінкам. Як зауважує більшість італійських видань, Берлусконі сформував команду виключно зі своїх людей, відданих союзників, які не повинні створювати проблем ні для діяльності уряду, ні для самого голови Ради міністрів.

Сильвіо Берлусконі, мільярдер і медіамагнат, вже втретє у кріслі прем’єра Італії
Часопис правоцентристів Il Giornale наголошує, що цього разу Берлусконі створив урядову команду за рекордно короткий термін: «Знадобилося 23 дні, щоб зібрати кабмін із найменшою кількістю міністрів за останнє десятиріччя: 12 міністрів із портфелями (вони мають доступ до державних коштів) – це на 6 посадовців менше, ніж мав попередній прем’єр Романо Проді. Якщо додати віце-міністрів і відповідальних секретарів, то весь апарат налічує 60 осіб. А у лівоцентристів два роки тому квота сягала 102 осіб». За припущеннями газети, зі зменшенням чиновницького апарату уряд Берлусконі скоротить і привілеї, зокрема, використання службових автомобілів приблизно на 40 одиниць.

Інша особливість четвертого кабміну Берлусконі, як помітила ліберальна газета La Stampa, це відносно молодий вік урядовців. Італійці звикли до літніх політиків, тому середній вік міністра в 50 років – для країни вже неабиякий прогрес. Але кого не задовольнив Кавалер Берлусконі, як його називають в Італії, то це прекрасну половину своєї коаліції: лише 4 жінки з-поміж 21 міністра. На думку видання, це ще дуже мало, щоб говорити про зростання ролі жінок в італійській політиці.

Водночас решті союзників прем’єра гріх скаржитися на його увагу. Опозиційна до правоцентристів La Repubblica звертає увагу, що Сильвіо Берлусконі найбільше ключових портфелів віддав членам своєї партії і повністю задовольнив партнерів по коаліції. Як пише оглядач, натякаючи на визначальну роль у Раді міністрів самого Берлусконі, «у цьому уряді відсутні великі професіонали, присутня лише одна людина, один керівник. І цим усе сказано». За прогнозами коментатора, такий однорідний, підлеглий кабмін, може, і не принесе доленосних змін для країни, але для Берлусконі може стати чудовим трампліном, щоб потрапити потім у крісло президента Італійської Республіки.

Уряд правоцентристів Італії має долучитися до альянсу Іспанії та Франції, котрі вимагають від Євросоюзу суворіших норм щодо видворення з Європи нелегальних іммігрантів. Брюссельський кореспондент газети Corriere della Sera інформує, що ЄС готується ухвалити нові правила стосовно виселення 8 мільйонів мігрантів, які не мають дозволу на проживання. Законопроект передбачає утримання нелегалів у в’язниці країни перебування до 18 місяців, репатріaцію навіть неповнолітніх і можливість повернення до країн ЄС аж через 5 років. Однак, наголошує автор повідомлення, у червні в Європарламенті дискусії про нововведення обіцяють бути запеклими, оскільки не всі 27 країн-членів євроспільноти вважають нові правила боротьби з нелегальною імміграцією гуманними.

Матеріали до теми:

• Як повернення Сильвіо Берлусконі вплине на українсько-італійські відносини? • Берлусконі: стосунки Євросоюзу з Росією мають бути кращими
XS
SM
MD
LG