Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина згадує про закінчення Другої світової війни


Берлін, 9 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Закінчення Другої світової війни німці відзначають не дев’ятого травня, а восьмого. Ця дата вважається Днем визволення від фашизму. Німецькі політики закликають не забувати про жертв націонал-соціалізму, щоб уберегти наступні покоління від нової катастрофи.

Закінчення Другої світової війни німці не відзначають гучними мітингами й демонстраціями. Це радше час тихого осмислення історії й спогадів про жахливі злочини націонал-соціалістів.

Відкриваючи засідання Бундестаґу, голова німецького парламенту Норберт Ламмерт нагадав: «8 травня 1945 року капітуляція Німецького рейху ознаменувала закінчення Другої світової війни. Військова поразка водночас створила передумови для політичного визволення не тільки нашої країни, але й багатьох наших європейських сусідів».

На важливість вшанування пам’яті жертв нацизму вказали й німецькі профспілки. «І сьогодні це є суттєвим внеском у боротьбу з правим екстремізмом і неофашизмом», – сказала член правління Німецького об’єднання профспілок Аннелі Бунтенбах.

«Потяг пам’яті» прибув до Освенціма

Вона відзначила громадську ініціативу, яка втілила в життя проект «Потяг пам’яті». На її думку, в час, коли свідків тих подій стає дедалі менше, такі проекти набувають величезного значення.

«Потяг пам’яті» – це кілька оригінальних історичних вагонів, які використовувалися нацистами для депортації. Авторам експозиції, яка розмістилися у вагонах, вдалося зібрати особисті речі, фотодокументи й інформацію про окремих людей, що зазнали переслідування за часів нацизму і яких транспортували в таких потягах до таборів смерті. Велика частина експозиції присвячена долі дітей.

Восьмого травня «Потяг пам’яті» прибув до Освенціма в Польщі. Очікується, що на зворотньому шляху він знову зробить зупинки на німецьких вокзалах.

Пам’ять і примирення

Щоб і молоде покоління знало минуле, в німецьких школах влаштовують зустрічі з людьми, які пережили ті страшні часи. На зустрічі з німецькими школярами запрошують і колишніх підневільних працівників із України.

Якщо говорити про повоєнне примирення, то тут вкрай популярним став спільний німецько-французький підручник історії. Тепер виношується ідея видати подібний німецько-польський посібник. А Франція, в свою чергу, розмірковує про співпрацю з Іспанією та Італією.
XS
SM
MD
LG