Доступність посилання

ТОП новини

Закарпаття: перший в Україні туристичний винний шлях готується до відвідувачів


Надія Петрів Ужгород, 9 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Новий туристичний продукт пропонують на Закарпатті – маршрут винними погребами краю. Область свого часу славилася міцними виноробними традиціями і зараз намагається їх відновити. Особливо на часі це напередодні початку нового літнього туристичного сезону. Що саме пропонують винороби і які родзинки цього незвичайного маршруту?

Знайомство з винами потребує дотримання ритуалу, неспішності й відданості процесові. Як і з людиною, з вином треба спілкуватися, лише тоді воно вдячно розкриває свій неповторний букет, вважає приватний винороб Олександр Ковач.

Задля популяризації власноруч виготовлених унікальних напоїв він відкрив дегустаційну залу. Нині, каже він, жителі області зрозуміли, яким багатством володіють і який цікавий туристичний продукт можуть пропонувати гостям.

«Вісім років тому, коли я вийшов уперше на фестиваль у Мукачеві, мало ще розподіляв вина на білі й червоні. На сьогодні практично кожен має мінімум 5–6 сортових видів, не гібридів. Безумовно, мода йде на європейські сухі вина», – каже Олександр Ковач.

Нині в Закарпатській області налічується сотня приватних винних підвалів і тисячі виноробів. Із метою популяризації і підтримки закарпатських вин в області регулярно проводять фестивалі.

Новий маршрут: і для туристів, і для виноробів

А цього року Управління з питань європейської інтеграції та туризму і курортів Закарпатської ОДА разом із Асоціацією приватних виноробів Закарпаття розробило так званий «Закарпатський туристичний винний шлях».

Як каже завідувач кафедри туризму Ужгородського національного університету Федір Шандор, серед особливостей нового маршруту – Концово Ужгородського району, дегустаційний зал у центрі самого Ужгорода, Бобовище, Кідьош, унікальна зона Зміївка, Берегове і Берегівський район. «Це є ті зони, про які можна говорити, що там чекають, професійно зустрінуть і дадуть позитив від винного туризму», – вважає фахівець.

Закарпатці нарікають, що через підвищення вартості ліцензій на виготовлення вина виноробство в області практично занепало. За таких умов дрібні виноробні підприємства та приватні винороби можуть сподіватися лише на прибутки, отримані від туристичної діяльності.

Для цього винороб із Берегівщини Карло Шош підготував понад 20 елітних напоїв. «Ми маємо в асортименті 23 види: є сухі, для любителів – напівсухі, напівсолодкі, десертні. Все зроблене за старовинними рецептами. Я з радістю прийму гостей, усе їм розповім, покажу, роз’ясню, як вино виготовляється», – обіцяє винороб.

Закарпатський винний туристичний шлях проляже Берегівським, Виноградівським, Ужгородським районами. Дегустація коштує в середньому від 35 гривень і вище для однієї людини.

У вартість входить не лише дегустація винних напоїв, але й розповідь про особливості цього напою, становлення галузі, легенди, пов’язані з виноробством у Закарпатті і ще багато цікавинок із історії вина.
XS
SM
MD
LG