Доступність посилання

ТОП новини

Новий мер Лондона: найпопулярніший у країні консерватор із колоритним минулим, сучасним і майбутнім


Олекса Семенченко Лондон, 9 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Опозиційна Консервативна партія була настільки невпевнена в спроможності Бориса Джонсона виграти вибори мера Лондона, що до нього звернулися з пропозицією висунутися від цієї партії лише по тому, як п’ять перших кандидатів таку пропозицію відхилили. Але те, що уявлялося як слабкість Джонсона, зіграло на нього.

Новий мер Лондона є одним із найвідоміших у країні політиків. Пересічні британці знають його значно краще, ніж будь-кого з членів тіньового кабінету Консервативної партії. Адже Джонсон відомий як блискучий журналіст, ведучий телешоу та учасник надзвичайно популярної сатиричної телепрограми, в якій своїми дошкульними коментарями він неодноразово виводив із рівноваги опонентів.

Правда також і те, що він також має репутацію дивака-ексцентрика й бабника – хоча він одружений із екзотичною красунею, напівіндійкою Маріною, його амурні пригоди стали легендою.

Його також вважають невиправним євроскептиком – і це незважаючи на те, що він довгий час жив і працював у Брюсселі, а члени його родини обіймають високі європейські посади (зокрема, його дід сер Джеймз Фосетт є президентом Європейської комісії з прав людини, а батько був депутатом Європарламенту).

Він близький друг провідника Консервативної партії Дейвіда Камрона ще зі спільних років у найпрестижнішій приватній школі для хлопчиків в Ітоні.

Великі плани на майбутнє

Але новий мер хотів би, щоб його неоднозначна позаполітична репутація тепер залишилася позаду і лондонці підтримували б його за політику, яку він обіцяв проводити.

Лондонський мер має в своєму розпорядженні бюджет, який складає половину річного бюджету України. І він хотів би використати ці гроші для суттєвого поліпшення становища з громадським транспортом і злочинністю.

«Я був би дуже гордий, якби за 4 роки ми досягли суттєвого зниження рівня злочинності, зокрема в тих місцях, за які мер несе пряму відповідальність – це міські автобуси і метро, і ми запровадимо негайні заходи, зокрема, заборонивши вживання алкоголю в громадському транспорті. Я був би гордий, якби ми заснували Фонд мера для Лондона, що був би чудовим засобом перерозподілу коштів від секторів, які створюють у Лондоні матеріальні блага, на користь благодійних організацій. Я хочу забезпечити належне проведення в місті Олімпійських Ігор», – заявляє новий мер.

Борис Джонсон (повне ім’я Александер Борис де Пфеффель Джонсон) має яскраву біографію. Його прадід Алі Кемаль-бей був міністром при дворі останнього Великого Візиря Оттоманської Імперії, мати, англійка, є художником. Він народився в Нью-Йорку, до школи пішов у Брюселі, вивчав класичні мови в Оксфордському університеті. Був кореспондентом провідних газет у Брюсселі, редагував консервативний часопис Spectator. Був депутатом парламенту. Відомий образливими висловлюваннями, які викликали хвилю гніву в цілих містах (Ліверпулі й Портсмуті) і навіть країні Папуа – Нова Ґвінея.
XS
SM
MD
LG