Доступність посилання

ТОП новини

Літо визначить кандидата-переможця від Демократичної партії


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 12 травня 2008 (RadioSvoboda.Org) – У передвиборній президентській кампанії у Сполучених Штатах визначився ймовірний кандидат від демократичної партії – сенатор Барaк Обaма. Та чи стане він переможцем – це ще питання.


З обкладинки свіжого номера популярного тижневика «Тайм» на нас дивиться усміхнене обличчя молодого сенатора від штату Ілінойс. Оглядачі вирішили, що він є переможцем «праймеріз» – первинних виборів Демократичної партії по окремих штатах, хоча ці вибори триватимуть до початку червня. Підрахували: навіть якби його суперниці, сенаторові Гілларі Клінтон вдалося взяти гору в шести штатах, що залишилися, вона все одно не змогла б наздогнати Обаму.

Втім, боротьба ще не закінчилася. Гілларі прагне переконати лідерів Демократичної партії, що вона є перспективнішим кандидатом у президенти. Мовляв, Обама не має значної підтримки з боку білого робітництва. Тому вона, Гілларі, має більше шансів на перемогу на загальних виборах восени.

Дочекатися кінця літа

Цей аргумент пані Клінтон прихильники Обами критикують: мовляв, це нечесна гра расовою картою. Так чи інакше, Гілларі, попри намовляння партійного керівництва демократів, планує боротьбу до останнього. Сам Обама намагається стояти вище суперечки. Він сказав в інтерв''ю телемережі новин CNN кілька годин тому: «На мою думку, якщо подивитися на передвиборну кампанію на сьогоднішній день, то ми бачимо виборців по всій країні, які кажуть, що бажають змін. Вони глибоко стурбовані станом економіки і доходять висновку, що зміни необіхдні у Вашингтоні...».

Заклик до змін є чільним гаслом агітаційної кампанії сенатора Обами. Між тим, сенатор Джон МакКейн, переможець первинних виборів Республіканської партії і незаперечний президентський кандидат, уже розробляє плани передвиборного двоборства, виходячи з того, що суперником його буде Обама. Але офіційно кандидатів висувають партійні з''їзди, а вони відбудуться наприкінці літа. Отож, прихильникам швидких рішень радять згорнути, як кажуть на Сході, килим нетерпіння і покласти до скрині очікування.
XS
SM
MD
LG