Доступність посилання

ТОП новини

Небезпечні атракціони


Наталка Коваленко, Надія Шерстюк Трагічно закінчився вечір 9 травня для одинадцятьох мешканців Луганська. Під час святкування у міському парку впав атракціон — дві людини загинули, а восьмеро (в тому числі одну дитину) госпіталізували. Рівно місяць тому подібна аварія сталася у Харкові. Тоді з каруселі випала і загинула студентка-львів’янка. Які причини цих аварій? Хто дає дозвіл на встановлення пересувних луна-парків і несе відповідальність за життя людей? І як просувається слідство за аналогічним випадком, що стався місяць тому у Харкові?

ГЛАС НАРОДУ:
Як часто Ви і Ваші діти катаєтесь на атракціонах? Чи впевнені Ви у їх безпечності? Хто має нести відповідальність у роботі атракціонів?
Антон, школяр:
- Літом найчастіше катаюся в Гідропарку. Зі мною ще ні разу не падали. Адміністрація цих атракціонів і має відповідати за їх роботу, бо встановлювала їх, а міська влада лише дозвіл дала.
Валентина, домогосподарка:
- Кожного літа катаємось. Не боїмось, бо ніколи над цим не задумувались. Відповідають ті, хто відкриває ці атракціони.
Василь Іванович, пенсіонер:
- Уже не пам’ятаю, коли катались, бо не цікаво, там одне залізо. Краще на природу дітей вивозити. Той, хто отримує прибуток, відповідає за безпеку і втрачені життя.
Катерина, продавець:
- Переживаю, але катаюсь дуже часто влітку, мабуть, тому що я оптиміст. Адміністрація парків несе відповідальність.
Ілля, студент:
- Я боюсь кататись, тому що атракціони небезпечні дуже. А за безпеку ніхто не відповідає, тому що вони стоять де завгодно і ніхто їх не перевіряє.
Причини та наслідки трагедії в Луганську

Серед можливих причин аварії — навмисне пошкодження атракціону. За словами начальника Державної інспекції промислової безпеки і охорони праці Миколи Поповського, на одному з циліндрів атракціону «Центрифуга» був вирваний шланг, який забезпечує кріплення механізмів. Є інші версії трагедії, розповідає луганський кореспондент Радіо Свобода Ярослав Гребенюк:

Друга версія аварії – зношені частини «Центрифуги» не витримали, бо атракціон давно вже відбув термін експлуатації. Експертиза з’ясувала, що карусель виготовили у Чехії 1991 року. За правилами, вона не могла експлуатуватися більше 10 років.

Крім того, виявилося, що фірма «Київ-круїз» працювала за сфальшованими дозволами. Про це заявив на прес-конференції директор науково-виробничого Центру «Атракціон» Микола Шпак (це підприємство має дозвіл робити офіційну діагностику подібного обладнання):

«Що стосується технічного огляду, ми його робили в 2006 році, дали на рік. Його термін минув у травні 2007 року. Потім, і в 2008 році ми вже не проводили для них технічного огляду».

Микола Шпак також повідомив, що луганські правоохоронці представили копії документів, на яких підроблені підписи та печатка його підприємства.

Нагадаємо, під час святкування Дня Перемоги, у луганському парку «Дружба» сталася аварія на атракціоні «Центрифуга». Двоє людей (дівчина та хлопець) загинули відразу, вісім перебувають у лікарнях міста. 10 травня прокуратура Луганська порушила кримінальну справу.

Експертне обстеження

Документи, що підтверджують технічну справність каруселі, були у порядку, говорить Андріан Галач, керівник інформаційної служби Держгірпромнагляду, установи, яка дає дозвіл на експлуатацію атракціонів:

«Ми мали документи, згідно з якими цей атракціон, що належить ЧП «Авадзинський», пройшли експертне обстеження в Кременчуцькому науково-виробничому центрі «Атракціон». Згідно з висновком цього експертного обстеження атракціон мав усі можливості для того, щоб працювати. Ми отримали документи з «живими» печатками і підписами».

Список небезпечних для життя атракціонів готують у Харкові

Харківська влада готує оприлюднити список небезпечних для життя атракціонів. Перевіряти каруселі у місті почали після нещасного випадку в центральному парку, коли з атракціону випала вісімнадцятирічна студентка. Від численних травм за кілька днів вона померла у лікарні. Як просувається слідство у справі загибелі дівчини, розповідає харківська кореспондентка Радіо Свобода Юлія Журавльова.

«Трагедія в Харкові сталася місяць тому. 8 квітня з атракціону «Матрікс» випала 18-річна студента зі Львова Ольга Жагалюк. Кілька днів лікарі боролися за її життя, але травми виявилися занадто серйозними. Ольга втратила багато крові і отримала розрив внутрішніх органів, зокрема печінки. Дівчина приїхала на святкування Дня фізичного факультету Харківського університету. Разом із друзями увечері завітали до атракціонів. Як сталося, що Ольга випала з каруселі, досі не відомо. Друзі дівчини лише побачили поруч порожнє крісло. Згодом студенти зізнались: коли сідали на атракціон, жодного інструктажу з правил безпеки не отримали. Власник каруселі Гарнік Акопян одразу запевнив, що кабінка не злетіла з кріплень, тож з атракціоном усе в порядку, то дівчина сама встала під час катання. Того ж дня Акопян заявив про наявність усіх дозволів на роботу каруселі, але згодом з’ясувалась, що відсутній документ від Держпромнагляду. Після інциденту це управління вже місяць перевіряє технічний стан всіх атракціонів Харкова. На кінець квітня дозволи на роботу отримати лише п''ять атракціонів підвищеної небезпеки. Остаточні результати перевірок обіцяють оприлюднити завтра. А ось хто винний у службовому недбальстві, що спричинило тяжкі наслідки (саме за цією статтею прокуратура порушила кримінальну справу), слідство досі з’ясовує. Винному загрожує позбавлення волі на строк від 2 до 5 років».

Італійські атракціони

Два тижні тому у невеликому луна-парку поблизу Рима карусельні забави для 13-річної Олесі закінчилися трагедією, повідомляє римська кореспондентка радіо Свобода Наталка Кудрик.

«Під час крутіння атракціону дівчинка раптово вилетіла із сідла і впала на асфальтований тротуар. Дитина померла від крововиливу у мозок. Технічні експерти ще з’ясовують, чи безпечною була карусель. За попереднім розслідуванням інциденту, порушень у роботі луна-парку не виявили. Подібні випадки свідчать, що сезонні ігрові парки не завжди є місцем повного релаксу. Перед тим, як поринути у розваги, фахівці радять, уважно оглянути місцевість, на якій розташований атракціон. Перевірити наявність інформаційних табличок про особливості розважального об’єкту і використовувати його відповідно до вікових категорій. Італійський Інститут з безпеки атракціонів просить звертати увагу на наявність у парку спеціальної марки з написом «Безпека контрольована», котра свідчить що об’єкт відповідає європейським стандартам використання ігрових майданчиків. У Західній Європі найвищий рівень безпеки гарантують у великих ігрових містечках, які працюють постійно за єдиною системою, наприклад відомий Дісней-ленд у Парижі».

Слово закону

Компанія «Кременчуцький науково-виробничий центр «Атракціон», яка перевіряє технічний стан каруселей, звинуватила луганського орендаря сумнозвісного атракціону у підробці дозволу на його експлуатацію. За нинішньої тотальної корупції, говорить юрист Тетяна Монтян, можна купити українське законодавство, але ж гроші безсилі проти законів фізики.

«Ніхто не відповідає за життя, яке обміняли на копійчаний прибуток. Ніхто не говорить правди, що там насправді було. А громадськість не дуже й цікавиться. Люди загинули, заткнули грошима роти родичів потерпілих, і люди праві, що ці копійки беруть, бо з того світу не повернеш. Потрібно починати з нуля. У компетентні органи будуть йти не за деребаном, а щоб вирішувати важливі проблеми територіальних громад. А якщо зараз там працюють люди лише виключно за гроші, то вони точно не дбатимуть про життя».

Перш ніж здати в експлуатацію атракціон, спершу катати на ньому самих власників каруселей, а також і місцеву владу, яка підписує відповідні дозволи. Можливо, за нинішніх умов — масової корупції, недбальства і байдужості — це і буде найкращою перевіркою на технічну безпечність забавки.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG