Доступність посилання

ТОП новини

Через будівельний бум Дніпропетровськ втрачає балку


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 12 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Дніпропетровську мешканці одного із мікрорайонів обурені тим, як місто готується до Євро-2012. Із наближенням Чемпіонату й початком будівельного буму старі споруди в центральній частині почали руйнувати, а їхні рештки – звозити до балки, поблизу якої живуть люди.

Червоноповстанська балка нагадує музей просто неба, музей-кладовище старих будівель. Тутешні мешканці кажуть: за уламками стін та дахів можна впізнати споруди, котрі ще кілька місяців тому стояли на центральних вулицях Дніпропетровська. Табличка з написом «Звалище закрите» забудовників не зупиняє: щоночі до яру звозять і скидають десятки тонн непотребу. Мешканці приватних будинків уздовж балки скаржаться: через рух самоскидів потерпають від пилюги та вібрацій, у стінах домівок уже чимало тріщин.

«Відтоді, як ми почали скаржитись до різних інстанцій, вантажівки ходять тільки вночі, кожні 3-5 хвилин. У людей аж тріщать будинки. Уночі ми не можемо нормально спати, будинок тріскається, тріщини на сараї, скрізь», – нарікають люди.

Щоб якось протистояти свавіллю забудовників, мешканці мікрорайону неодноразово звертались за допомогою до влади. Та от біда: балка розташована якраз на межі Бабушкінського та Жовтневого районів, отож райради перекладають відповідальність одна на одну. Зрештою у Жовтневій районній раді людям повідомили: припинити протизаконну діяльність забудовників посадовці не можуть.

Будівельне сміття ніде подіти

Голова райради Вікторія Лукашкова розповідає, що сама не раз виїжджала на місце події, водіїв і вантажівки з номерами фотографувала камерою мобільника, та тільки все марно: у Дніпропетровську не існує жодного санкціонованого звалищ для будівельних відходів, найближче аж за містом. Отож як звозили до балки, так і звозять.

«Величезні вантажні машини я особисто знімала телефоном. У мене є номери, все відомо. Ніхто вже навіть не вважає за потрібне виходити з цих машин», – зазначає голова райради.

Самотужки мешканці не можуть протистояти забудовникам

У районній раді кажуть, що за фактами незаконного вивезення будівельного сміття вже склали сотні протоколів, усі їх передали правоохоронцям. В екологічній міліції запевняють: заходів уже вживають.

«Там не раз зупиняли автотранспорт, брали пояснення з керівників цих фірм. Матеріали направлені до природоохоронної прокуратури, були підраховані збитки довкіллю. Була порушена кримінальна справа природоохоронною прокуратурою», – повідомив начальник міського відділу екологічної міліції Анатолій Лук’янчук.

І все ж вантажівки зі сміттям їздять, як і раніше. Відтак мешканці мікрорайону вздовж балки борються із забудовниками самотужки. Проїзд до смітника загородили залізобетонними плитами, та тільки простояли вони один день. Наступного рух самоскидів поновився.
XS
SM
MD
LG