Доступність посилання

ТОП новини

Трагедія на каруселі в Луганську. Версії і припущення


Ярослав Гребенюк Луганськ, 12 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Луганську працює слідча комісія для розслідування причин аварії атракціону 9 травня в сквері «Дружба». Через падіння каруселі в парку відпочинку «Дружба» загинули 2 особи, 8 госпіталізовані. Попередні висновки такі: підприємець не мав дозволу з техніки безпеки, термін служби атракціону скінчився багато років тому. Тим часом луганська влада знову наголошує, що не винна у смерті людей, бо в Луганську можна працювати без дозволу мерії.

Перші висновки експертизи засвідчують, що не виключене і навмисне пошкодження атракціону.

Начальник Державної інспекції промислової безпеки і охорони праці Луганської області Микола Поповський каже про ймовірність навмисного пошкодження атракціону «Центрифуга», зокрема, кріплення механізмів.

«На одному з циліндрів був вирваний шланг. Навантаження перейшло на другий циліндр, кронштейн та кріплення не витримали, і їх зірвало, від чого й впала стріла разом із відвідувачами», – зазначив Микола Поповський.

Друга версія аварії – зношені частини «Центрифуги» не витримали, бо атракціон давно вже відбув термін експлуатації. За повідомленням експертів, карусель виготовили у Чехії 1991 року. За правилами безпеки, її не можна експлуатувати понад 10 років.

Крім того, виявилося, що фірма «Київ-круїз» працювала за сфальшованими дозволами. Про це заявив сьогодні директор науково-виробничого Центру «Атракціон» Микола Шпак (це підприємство має дозвіл робити офіційну діагностику подібного обладнання).

«Що стосується технічного огляду, ми його робили в 2006 році, дали на рік. Його термін минув у травні 2007 року. Потім, у 2008 році ми вже не проводили для них технічного огляду», – зауважив Микола Шпак.

Він також повідомив, що луганські правоохоронці надали копії документів, на яких підроблені підписи та печатка його підприємства.

Луганська влада «умиває руки»

Пошук винуватців трагедії продовжується, а луганська влада «умиває руки». Мер міста Сергій Кравченко каже, що ніхто ніяких дозволів не давав і усі причетні будуть покарані.

«Сьогодні загинули двоє людей. Звісно, при мені таке вперше, винні будуть покарані обов’язково. Таке не повториться. Будемо з’ясовувати, хто дав дозвіл, чесно кажучи… Місто дозволів не давало, будемо розбиратися», – заявив мер.

Говорячи про перші смерті за час його правління, Сергій Кравченко чомусь не згадав про вибух річної давнини у ресторані «Суп-Хаус» – також встановлений без дозволу Луганської міськради. Тоді загинули 5 осіб. І хоча міський голова так само обіцяв, що винні будуть покарані, власники ресторану досі на волі і навіть не виплатили компенсації постраждалим та родинам загиблих.
XS
SM
MD
LG