Доступність посилання

ТОП новини

Юлія Тимошенко: внесення змін до Конституції може відбуватися лише в парламенті; Віктор Ющенко: єдине місце, де формуються конституційні ініціативи, – Національна конституційна рада


Вона наголосила, що Блок Юлії Тимошенко «обов’язково» внесе свої зміни й доповнення. Прем’єр-міністр вважає, що ці зміни треба внести якнайшвидше, щоб припинити двовладдя в Україні, щоб «припинити хаос у державі, який започаткований змінами до Конституції 2004 року». Тим часом Президент, виступаючи сьогодні перед журналістами в парламенті трохи раніше від прем’єра, наполягав на розробці нової редакції Конституції саме в Національній конституційній раді. Водночас Ющенко черговий раз заявив, що не бачить завершення конституційного процесу без Верховної Ради.


Прем’єр-міністр України, виступаючи сьогодні перед журналістами в парламенті, наголосила, що робота зі внесення змін до Конституції може відбуватися лише в Верховній Раді.

«Я вважаю, що цю роботу потрібно проводити всім разом і не може бути створено яких-небудь окремих груп, які будуть видавати свої конституційні зміни. Ця робота може проходити тільки у Верховній Раді, тому що тут для цього передбачені законом усі абсолютно кроки для змін Конституції», – сказала Тимошенко.

При цьому прем’єр , «які потім будуть гармонізовані і з Верховною Радою, і з кожною фракцією».

За словами керівника уряду, ці зміни спробують гармонізувати і з Президентом.

Вона вважає, що ці зміни треба внести якнайшвидше, щоб припинити двовладдя в Україні, щоб «припинити хаос у державі, який започаткований змінами до Конституції 2004 року».

* * * * * * * * * * *

Тим часом Президент, виступаючи сьогодні перед журналістами в парламенті трохи раніше від прем’єра, наполягав на розробці нової редакції Конституції саме в Національній конституційній раді.

«Циркулює багато чуток, що хтось десь у кущах написав зміни до Конституції України і намагається таким же авантюрним шляхом, як це робилось у 2004 році, з авторами, яких ви добре знаєте, просунути через парламент, через порушення закону, через надумане створення тимчасової спеціальної комісії зміни до Конституції», – сказав голова держави.

Він зауважив, що в цьому разі йдеться про зміни до Конституції, були написані «під конкретне замовлення». «Я вас всіх попереджаю – це є чергова загроза країні», – наголосив Президент.

«Не можна формувати Конституцію в рамках клубного інтересу, у рамках приватних інтересів, не можна її розписувати під персони. Це потрібно робити відкрито. І тому я наполягаю на тому, що місце, де формуються конституційні ініціативи, – це Національна конституційна рада», – заявив Віктор Ющенко.

На його думку, ця Рада – це єдиний майданчик у країні, де представники всіх груп нації можуть сісти за круглий стіл і думати про формат і зміст Конституції.

Водночас Ющенко черговий раз заявив, що не бачить завершення конституційного процесу без Верховної Ради.

Президент підтвердив свою позицію, що остаточне рішення про нову редакцію Конституції має ухвалити український народ на всеукраїнському референдумі.
XS
SM
MD
LG