Доступність посилання

ТОП новини

Ігор Сікорський – людина, що навчилась літати


Леся Бакалець Київ, 14 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Людина, яка підкорила небо і довела: літати можна не тільки уві сні. Людина, яка створила перший серійний вертоліт і цілу низку літаків. Визначний українець авіаконструктор Ігор Сікорський має всесвітнє визнання. Пам’ятник йому з’явиться в Україні, біля Національного технічного університету України КПІ.

Біля авіамайстерень Київського політехнічного інституту можна буде побачити літнього чоловіка. Через багато років він нарешті повернувся додому, до рідного міста. І тепер знімає капелюха перед своєю альма-матер.

Таким скульптор Микола Олійник побачив відомого авіаконструктора Ігоря Сікорського. У композиції пам’ятника немає ні гелікоптера, ні літака – скульптор пояснює: це зайве. І розповідає, як довго хотів зробити такий монумент.

«Я не міг дочекатися, коли я каркас зварю, глину накидаю, бігом, бігом, щоб почати вже смакувати, ліпити. Мені хотілося зробити скульптуру Ігоря Сікорського, років 20 я мріяв щось таке запропонувати Києву», – каже скульптор.

Місце для пам’ятника не випадкове

Ігор Сікорський народився в столиці України і був студентом КПІ. Ще навчаючись, спроектував і побудував кілька вертольотів, літаків-біпланів. Працював тут же, на території університету.

Тому, пояснює проректор з наукової роботи Михайло Ільченко, місце для пам’ятника було обране невипадково: «Більш як сто років тому тут було побудовано так званий авіагараж – це майстерні, де Ігор Іванович Сікорський сконструював свої два перші гелікоптери. Ми тільки відремонтували це приміщення, осучаснили, і в ньому розташували новий відділ нашого музею – авіації і космонавтики».

Пам’ятник та експозицію музею університет готував власним коштом, таким чином віддавши шану колишньому студентові, визначному авіаконструкторові Ігорю Сікорському.

Саме він іще за тодішньої Російської імперії спроектував перші успішні багатомоторні літаки-гіганти «Гранд» («Руський Витязь») та «Ілля Муромець». Емігрувавши по більшовицькому перевороті до США, Сікорський створив власну компанію з виробництва авіаційної техніки, яка і сьогодні посідає одне з чільних місць у світовому вертольотобудуванні.
XS
SM
MD
LG