Доступність посилання

ТОП новини

Нарколіки. Трамадольна залежність української молоді


Наталка Коваленко, Надія Шерстюк Від 100 до 200 тисяч молодих українців щороку вживають трамадол та інші ліки, що містять наркотичні речовини, говорять правоохоронці. Цифра неофіційна, і точної кількості «трамадольних» наркоманів ніхто не береться підрахувати. Чому в Україні стрімко розвивається трамадольний бізнес? Чи можна зупинити це явище і як держави контролюють обіг наркотичних ліків закордоном?

ГЛАС НАРОДУ:
Чи знаєте Ви, що таке трамадол? Ви або Ваші знайомі пробували його вживати?
Іра, домогосподарка:
- Я навіть не знаю, що це таке. Я ніколи не стикалася з такою назвою.
Михайло, школяр:
- Ми знаємо, що це наркотики і знеболювальне. Але самі не вживаємо.
Іра, студентка:
- Трамадол – це пігулки, але не знаю від чого вони.
Артем, економіст:
- Трамадол – це пігулки, які дають хворим. Але багато людей вживають його як наркотичний засіб.
Ольга, студентка:
- Мій знайомий музикант вживає досить довго трамадол. Ми дуже посварилися, оскільки він заявив, що не може кинути.
Де, скільки й для кого виготовляють трамадол в Україні?

Трамадол і подібні йому лікарські препарати мають продаватися за рецептом. Проте сьогодні їх безперешкодно можна придбати майже у кожній аптеці. Відтак проконтролювати хто, скільки і з якою метою купує трамадол, неможливо, говорить Богдан Підвербицький, президент ВМГО «Асоціації молодих медиків України». За офіційною статистикою Міністерства охорони здоров’я України, за минулий 2007 рік у порівнянні з попереднім 2006 роком кількість наркозалежної молоді навіть зменшилася, проте реальна картина зовсім інша.

«Нібито йде зменшення, але офіційні дані говорять лише про людей, які зареєстровані в лікарнях або потрапляють із отруєннями. А той, хто потихеньку вживає, то оминає статистику. Є ж і анонімні кабінети».

90% усього вітчизняного трамадолу виготовляють на двох фармацевтичних підприємствах, і його кількість значно перевищує медичні потреби. Основна маса споживачів трамадолу — підлітки, які не знаходять порозуміння у родинах, каже начальник столичної служби у справах неповнолітніх Микола Кулеба.

«Діти, які вживають трамадол або інші сильнодіючі подібні препарати, є, здебільшого, із зовні благополучних сімей. Це підлітки, які мають доступ до дискотек. Це не дешевий препарат, на «чорному ринку» трамадол коштує сьогодні 70 грн, а є й дешевші. Було підраховано, що офіційно випущено 150 млн. доз, а скільки ще неофіційно — ніхто не знає. У свою чергу Міністерство охорони здоров’я підрахувало, що реальна потреба — 26 млн. доз».

Залежність і наслідки

До трамадолу, як знеболювального препарату, у людини виникає така ж залежність, як і до кокаїну чи опіуму, каже нарколог Володимир Юдін. При тривалому вживанні руйнується центральна нервова система.

«Трамадол примушує наш організм викидати власні наркотики, які є в кожного із нас. Звичайно, що в хоспісах і онкологічних клініках його широко застосовують, адже людям треба знімати біль. Лікарі призначають 3-5 капсул на день, а наркомани п’ють по 2-3 упаковки за день. Це руйнує нервову систему, і вони швидко стають дурними».

Особливості купівлі трамадолу

Студент Микола більше трьох років «сидить» на трамадолі. Знає у Києві щонайменше три аптеки, де можна безперешкодно купити трамадол. Він розповів про особливості цього процесу:

«Не кожному продадуть трамадол, тільки тим, кого знають. Є червоний і зелений трамадоли. Людина приходить і називає, який саме. Йому відразу дають водичку запити на місці, щоб не виносити з аптеки. Під такими аптеками є завжди патруль чи міліція».

Акції протесту «Ні трамадолу!» у Львові — ефективний метод боротьби

Представники громадських організацій Львова, які займаються наркозалежними людьми, стверджують, що майже 90 % наркотичних препаратів реалізуються в аптеках міста. Ще рік тому придбати трамадол у школах чи аптеках Львова не було жодною проблемою. Тоді громадськість міста провела акцію протесту біля аптек з вимогами заборонити продаж наркотика. Наскільки за цей час змінилася ситуація з продажем трамадолу, розповідає львівська кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук.

##########################

Організатори заходу на підтвердження своїх звинувачень мали численні відеозйомки, що в аптеках розповсюджували трамадол. Після протесту 3 аптеки у Львові, де продавали без рецептів трамадол, закрили.

Громадські активісти стверджують, що сьогодні дітям в аптеках провізори бояться продавати препарат. А ще рік тому навіть давали воду, щоб ті могли запити таблетки.

У відділі боротьби з незаконним обігом наркотиків управління МВС у Львівській області звільнили більшість правоохоронців. Звільнені міліціонери перебувають під контролем. Учора були затримані два наркоторговці.

Водночас почали діяти нові схеми розповсюдження трамадолу і уже нового наркотичного препарату. Тепер придбати трамадол можна через кур’єра, який купує таблетки великими партіями. Кур’єрами часто бувають наркомани.

Але на 30-40% за останній рік таки вдалося зменшити продаж трамадолу по аптеках області. Зауважив Юрій Кардашевський, депутат міськради, який постійно відстежує ситуацію.

«Те, що не продають дітям, це вже зроблено багато, воно вже по школах так не ходить. Можливо, діти, які попробували таблетки, нині мають проблему купити і не вживають».

Проблема розповсюдження наркотичних препаратів по аптеках має не залишати байдужими нікого у суспільстві, а тому важливо, щоб про подібні факти люди повідомляли правоохоронців і громадських активістів.

##########################

Препарати з наркотичною дією в Італії

В Італії фармацевти, що незаконно торгують наркотичними ліками, несуть кримінальну відповідальність. Купити подібні препарати зі знеболюючим ефектом можна за рецептом лікаря, а також показавши санітарну картку з ідентифікаційним номером. Проте спритні наркоділки знайшли інші способи реалізовувати смертельний товар. Розповідає римська кореспондентка Радіо Свобода Наталія Кудрик:

«Фармацевти, які розповсюджують такі ліки неповнолітнім клієнтам або без рецепту, несуть кримінальну відповідальність. Медичні чиновники запевняють, що в Італії досить суворий контроль за розповсюдженням препаратів цієї групи. Окрім спеціального рецепту покупець має пред’явити посвідчення особи чи санітарну картку з ідентифікаційним кодом. У лікарнях подібні препарати із знеболюючим ефектом безкоштовного отримують важкохворі пацієнти і породіллі. За даними міжнародної організації з контролю за обігом наркотиків, у Європі, зокрема в Італії, існує таки і паралельний нелегальний ринок поширення ліків з добавками наркотичних речовин. Значна кількість доступна через Інтернет -мережу, де зазвичай не вимагають рецептів і документів. Або ж препарати можуть придбати у такий спосіб навіть підлітки, використовуючи кредитні картки батьків».

Необхідність запровадження відповідальності

В Україні також необхідно запровадити хоча б адміністративну відповідальність за торгівлю наркотичними препаратами в аптеках, вважає Микола Рощин, начальник відділу МВС з боротьби із шахрайством. Сьогодні трамадол, в основному, реалізується через приватні аптечні кіоски:

«Потрібно починати не з призначення лікарями, а з випуску стільки трамадолу, скільки потрібно. І взяти під контроль продаж без рецептів».

В Україні нещодавно вже прийняли постанову про квотування випуску трамадолу. Але чи може зменшення виробництва наркотичних ліків контролювати їхню реалізацію?

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG