Доступність посилання

ТОП новини

Що зупинить деградацію влади: політичні зміни чи людські вчинки?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Вашому комп''ютері для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку «завантажити» та вибрати «Save Target As...» або «Зберегти Об''єкт Як...» та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведуча: Юлія Жмакіна
Гості Свободи: Олег Ляшко – народний депутат (БЮТ); Тарас Стецьків - народний депутат (НУНС)

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

Юлія Жмакіна: Вчора після зриву щорічного послання Президента України в парламенті через блокування трибуни депутатами БЮТ Віктор Ющенко спробував сьогодні примирити коаліцію. За словами присутніх на цій зустрічі, пересварилися усі.

БЮТ і далі наполягає на ухваленні трьох антиінфляційних законопроектів. Вони не подобаються депутатам. А головне – БЮТ підозрюють все ж у намаганні змінити голову ФДМУ як головної причини блокування трибуни.

І сьогодні загострення президентських і прем’єрських кадрів перекинулися до Кабміну. На межі з відставкою балансують п’ятеро голів облдержадміністрацій: Запорізької, Волинської, Миколаївської, Херсонської областей та Кримської Автономії за саботаж у боротьбі з інфляцією.

Ну, і була конфліктна ситуація на Кабміні між Прем’єр-міністром і міністром сім’ї, молоді і спорту Юрієм Павленком, який докоряв теж Прем’єрові за блокування парламентської трибуни.

Але, наскільки зрозуміла, Прем’єр-міністр припинила швидко дискусію з паном Павленком, сказавши, що він виконав завдання Балоги, тим, що поставив це питання.

Отже, у Юлії Тимошенко, можна сказати образно, терпець ще й, може, не увірвався, але її слова, які вчора вона сказала, після слів: «якщо не», то вона більше не союзник Віктору Ющенку.

Шановні гості, чи можна сказати, що ось таке формулювання є фактично загрозою національній безпеці України, коли найвищі посадовці ось так розмовляють? Олег Ляшко: Терпець справді увірвався. Адже те, що відбувається останні місяці в Україні, те, що робить влада, зокрема Секретаріат Президента, блокуючи роботу уряду, то це все йде на шкоду країні.

І Юлія Володимирівна намагалася, як кажуть, по-доброму розв’язати ці конфлікти, не виносячи їх назовні, не виступаючи з трибун, зустрічаючись щотижня чи щодня з Президентом, намагаючись розв’язати ці проблеми. Але все це виявилося безрезультатним, бо Президент, його команда поставили за завдання знищити Тимошенко, знищити уряд, дискредитувати Тимошенко на багато років уперед, провокуючи своїми діями інфляцію, загострення різних негативних процесів у житті країни, зокрема зростання цін і так далі, і так далі.

Тому далі мовчати не можна, адже мова йде навіть не про долю Тимошенко і уряду, який вона очолює, а мова йде про долю країни. Бо коли в намаганні особисто знищити Тимошенко жертвуються при цьому інтереси країни, плюють на людей, які живуть у цій країні, а робить це найвища влада, то, звичайно, Тимошенко мовчати не може, і ми всі, члени її команди.

Олеже, ті самі докори лунають і на адресу Юлії Тимошенко.

Для багатьох, принаймні зовні країни України, блокування трибуни членами правлячої коаліції, наприклад, виглядають як феномен абсурду. Яка Ваша позиція, Тарасе, на це? І що буде далі?


Тарас Стецьків: Дійсно, неможливо без суму і без тривоги спостерігати за тими процесами, які вже другий день відбуваються в українському парламенті.

Я хочу сказати, що якщо цей деструктивний сценарій не зупинити, то рано чи пізно параліч роботи парламенту перекинеться на суспільство, і це дійсно буде загрозою національній безпеці України.

Як?

Олег Ляшко: Як зупинити? «Народна самооборона» на це відповіла словами свого лідера: відправити у відставку перш за все Балогу.

Тарас Стецьків: Це є тільки часткове рішення питання, тому що не в Вікторові Івановичі Балозі питання.

Я хочу сказати так, що той факт, що одна з фракцій парламентської більшості правлячої коаліції блокує роботу самої більшості, то це дійсно безпрецедентна річ.

Я особисто цілком згоджуюся і не раз публічно виступав, і «Самооборона», до якої я належу, виступала, що та поведінка, яку демонстрував глава Секретаріату Президента стосовно уряду, є недопустимою з точки зору політичної етики, політика дріб’язкового цькування, яке інколи доходило до трьох виступів на день і так далі.

Але незважаючи на цю політику, яка розхитувала нашу коаліцію, наша коаліція встояла. І зараз відповідати тим самим деструктивним сценарієм на деструктивні дії Балоги, в моєму розумінні, це опустило БЮТ вчора і сьогодні на рівень Балоги. Бо блокада під незрозумілими і надуманими приводами чи причинами…

Хочу почути ці причини. Тарасе, давайте почуємо…

Тарас Стецьків: У понеділок на погоджувальній раді нам було сказано, що БЮТ у разі, якщо першим питанням не буде розглянуте питання відставки Семенюк, буде блокувати парламент.

А потім виринула причина трьох антиінфляційних законопроектів.

Тарас Стецьків: У вівторок раптом Юлія Володимирівна відкоректувала цю позицію і сказала, що блокада відбувається тому, що ВР не приймає антиінфляційні закони.

Тобто, для вас це був сюрприз?

Тарас Стецьків: Та справа в тому, що ніхто так питання не ставив ніде і ніколи. А потім виявилося, що тих антиінфляційних законів немає, тобто, вірніше, є два чи три закони, які ніхто антиінфляційними до вчорашнього дня не називав. Так в чому ж є справжня причина блокади?

І згодіться, що блокувати трибуну, вимагаючи розгляду антиінфляційних законів, відставки Семенюк, як же їх розглядати? Парламент не може ж відкритися!

Олег Ляшко: Тарасе, ну, то скажи, будь ласка, в чому, на твою думку, справжня причина блокади?

Тарас Стецьків: Я думаю, що причини насправді були дещо іншими.

Я думаю, що все-таки однією з причин є величезні труднощі, які уряд відчуває в боротьбі проти інфляції. І це є до певного ступеня бажання переключити увагу суспільства з однієї реальної причини на якусь штучно надуману. Це, на мою думку, є перша причина.

А друга причина, на мою думку, полягає в тому, про це неодноразово публічно заявляли лідери БЮТ, про те, що є намагання форсованим способом разом з Партією регіонів створити тимчасову комісію по Конституції і вже до осені Конституцію поміняти, що буде мати своїм наслідком дострокові парламентські вибори.

І оця друга обставина, з моєї точки зору, це вже є зовсім штовхати країну в хаос і фактичну руйнацію інститутів влади.

Зрозуміло. Але, здається, вчора Партія регіонів була непричетна…

Тарас Стецьків: …Якщо хтось захотів іти по деструктивному сценарію і для того хоче влаштувати зміни до Конституції, які дійсно відкривають дорогу до дострокових виборів, то я мушу сказати, що союз БЮТ і Партії регіонів по зміні Конституції буде виглядати як політична змова проти українського народу.

Ось куди ви рухаєтеся!

Олеже, а ви далеко зайшли в партнерстві з Партією регіонів?

Олег Ляшко: Я думаю, що ніякої політичної змови немає і ні про які союзи, про які зараз тут розказує Тарас, жодних підстав говорити немає.

Якщо партія регіонів теж бачить необхідність у внесенні змін до Конституції, а це очевидно навіть сліпому, як казав колись Л.Д.Кучма, чи цього може не бачити тільки сліпий, то Партія регіонів може за це голосувати.

Тарас Стецьків: Тобто, ви разом будете голосувати за зміни до Конституції?

Олег Ляшко: Вибачте, я думаю, що й ви разом з нами будете голосувати!

Тарас Стецьків: Ми не будемо голосувати!

Олег Ляшко: Може поспоримо?

Тарас Стецьків: Ми не будемо голосувати!

Олег Ляшко: Давай поспоримо, Тарас, хай наші слухачі згадають про цей ефір.

Я даю 200%, що «Народна самооборона» буде голосувати за зміни до Конституції1 Бо я думаю, що у вас так само розумні люди, які розуміють, що при тій Конституції, яка є сьогодні, не можна жити!

Тарас Стецьків: А я даю не 200%, а даю 100%, що не буде голосувати! І ви разом з комуністами і з Партією регіонів підете на «міждусобойчик» під назвою «змінити Конституцію в ім’я захоплення влади в цій країні на двох, на БЮТ і на Партію регіонів»! Ось куди ви рухаєтеся.

Просто люди ще не бачили цього тексту Конституції, який БЮТ разом з Регіонами вже написали і узгодили! І я б дуже хотів, щоб ви внесли цей проект Конституції…

Все-таки що зупинить цей безлад: політичні зміни (ми вже говорили про зміни до Конституції) чи людські поступки? Зараз все на ножах, зараз немає нормальної розмови. Тарасе?

Тарас Стецьків: Я думаю, що зупинити всю цю ескалацію конфлікту можна, зробивши декілька кроків назустріч здоровому глузду.

У частині Президента і Прем’єра треба негайно зробити крок назад. І Президенту, і Прем’єру треба припинити нападки один на одного, припинити пікіровку.

Це можливо?

Тарас Стецьків: Глава Секретаріату Президента має або припинити публічну діяльність, або Ющенко має прийняти рішення по його кандидатурі.

Що в парламенті треба зробити? Щонайменше, домовитися консенсусом про п’ять кроків, які потрібні БЮТ і потрібні «НУ», і робити кроки тут вже.

Якщо Президент і прем’єр мають зробити кроки назад, то ми маємо робити кроки назустріч. Наприклад, першим питанням голосуємо відставку Семенюк, другим питання про Кабмін, третім питання голосуємо закон про державні закупівлі, бо це урядовий закон, він консенсусний, а четвертим питанням уряд вносить бюджет, а ми затверджуємо програму діяльності уряду.

От таких декілька кроків відновили б довіру, вони б сцементували коаліцію і не дали б зовнішнім силам чи то з Банкової, чи не з Банкової, чи з Москви нас розхитувати, бо майбутнє цієї держави тільки в тривалому союзі наших двох політичних сил.

Олег Ляшко: … Тарас досить давно займається політикою, більше, ніж я, але виглядає досить наївним чоловіком.

Я не один раз був присутній при усяких коаліційних перемовах. От ми обіцяємо нашим партнерам з «НУ», що ми голосуватимемо за ваш закон про Кабмін, а ви голосуйте за наш. Ніхто нікому не вірить! Які б обіцянки не лунали, все рівно виходять і роблять по-своєму.

Тому вихід із цієї ситуації не в тому, що хтось кроки назустріч один одному зробить чи один від одного зробить кроки. Це все суб’єктивні фактори, які насправді не вирішать проблеми.

Вихід один – це поміняти Конституцію, поставити кожну гілку влади на те місце, на яке вона заслуговує. Прибрати передумови до конфліктів, прибрати передумови до двовладдя…

Тарас Стецьків: Це шлях країни в прірву.

Олег Ляшко: Вибачте, а при сьогоднішній Конституції наша країна ще швидше буде в прірві!

Тарас Стецьків: Ви не зробите ліпшу, ви зробите тільки гіршу Конституцію! Ви до кінця року доруйнуєте державу цими змінами до Конституції!

Олег Ляшко: А якщо буде така Конституція, то до кінця року… не до кінця року, а набагато раніше вони один одного повбивають!

Тарасе, а з іншого боку, якщо кажуть, що допомагає БЮТ писати досвідчений юрист Віктор Медведчук, то, може, і не зруйнує, на краще?

Тарас Стецьків: Він уже пробував Кучмі допомагати писати. Він написав Кучмі три конституції, і це привело до Майдану! Ось це Вам моя відповідь на те, що Медведчук може написати!

А питання є не в тому. Питання в тому, що Конституція стала розмінною монетою в іграх політиків. Адже ми міняємо Конституцію не в ім’я суспільства, ми просто міняємо Конституцію, перерозподіляючи владу між Прем’єром і іншими цими…

Наші слухачі не знають, що там написано. А там написані дуже прості речі. Ділять владу на двох. Якщо БЮТ набирає більше, значить Прем’єр за БЮТ, а спікер за Партією регіонів. Якщо Партія регіонів більше на дострокових виборах набирає, то спікер у БЮТ, а прем’єр у Партії регіонів.

Це «міждусобойчик», який ділить владу! Які тут інтереси України?!

Олег Ляшко: Тарасе, не треба вводити людей в оману. Насправді…

Тарас Стецьків: А ви оприлюдніть.

Олег Ляшко: Ми оприлюднимо.

Коли, Олеже?

Олег Ляшко: Я думаю, що наступного тижня.

Тарас Стецьків: Тоді й будемо читати…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG