Доступність посилання

ТОП новини

Олександр Лукашенко хоче стати президентом учетверте


Валерій Каліновський Мінськ, 14 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – В інтерв’ю агенції Reuters Олександр Лукашенко закликав Захід не тиснути на Білорусь, заявивши, що має намір вкотре балотуватися на виборах президента та звинуватив білоруську опозицію в корупції.

Це не перше за останній рік інтерв’ю пана Лукашенка західним ЗМІ. Але цього разу помітно змінилася тональність його висловлювань щодо відносин Білорусі з Євросоюзом та США. Якщо півроку тому пан Лукашенко казав про співпрацю і просив допомоги, то тепер, після того, як Білорусь потрапила під економічні санкції США, він говорить більш агресивно, каже, що ці санкції не вплинуть на економіку країни, і якщо Білорусь не потрібна Євросоюзу, то вона буде потрібна комусь іншому.

На адресу Євросоюзу Лукашенко, зокрема, сказав: «Але ви намагаєтесь нас повчати та нам дорікати. Навіщо вам це потрібно? Я не розумію! Сьогодні в такій гострій ситуації, коли енергоносії визначають усе життя, ви починаєте руйнувати цей міст! Міст, по якому тече ріка нафти, нафтопродуктів, газовий потік... Навіщо вам це треба?»

На думку спостерігачів у Мінську, ці заяви образливі для європейців. Фактично Лукашенко спекулює на залежності Євросоюзу від білоруського транзиту енергоносіїв.

Лукашенко: Присутність представників опозиції в парламенті «не зіпсує» його

Серед іншого, говорячи про цьогорічні вибори до Національних зборів, президент Білорусі висловився за присутність опозиції у парламенті. Але опозиція це сприйняла дуже стримано.

Лукашенко лише припустив, що якщо в парламенті буде хтось із опозиції, то парламент від цього, мовляв, «не зіпсується», бо вони будуть у меншості. Але, за словами пана Лукашенка, опозиція взагалі не має підтримки народу.

«Наша опозиція сьогодні повинна працювати! Для білоруського суспільства! Із нашими громадянами! Просити в них підтримки! А не їхати у Велику Британію і просити: «Дайте фунт стерлінгів, щоб легковий автомобіль тут купити, чи ж побудувати чергову дачу, чи купити помешкання». Це ж корумпована опозиція! Вона на ваші кошти існує! І ви вважаєте, що наш народ її підтримає?» – не вгаває президент Білорусі.

Щодо того, має опозиція в Білорусі підтримку суспільства чи ні, то тут реакція представників опозиції дуже проста: щоб отримати відповідь на це питання, достатньо дозволити її представникам бути у складі виборчих комісій на всіх рівнях та брати участь у підрахунку голосів на виборах. Протягом усіх останніх кампаній опозиція позбавлена цього права. І коли нещодавно Об’єднані демократичні сили звернулися до ЦВК Білорусі з пропозицією внести зміни в інструкції та виборчу практику, які б давали таку можливість, вони отримали категоричну відмову.

Опозиціонерів обурило звинувачення у корупції

А щодо звинувачень опозиції в корупції, то з цього приводу голова Об''єднаної громадянської партії Білорусі Анатолій Лябедзька заявив: «Я не знаю жодного представника демократичних сил, якого притягнули б до відповідальності за корупцію. Їх притягували до відповідальності за те, що вони виходили з протестами на вулицю, за те, що вони брали участь в несанкціонованих політичних акціях».

При цьому Анатолій Лябедзька згадав, що серед засуджених за корупцію в Білорусі переважно представники владних структур та державних підприємств, у тому числі колись наближені до президента Лукашенка.

Серед іншого пан Лябедзька звернув увагу на заяву президента Лукашенка про те, що коли ситуація в Білорусі до виборів президента 2011 року залишиться такою, якою вона є тепер, то Лукашенко буде балотуватися на черговий, четвертий термін. У нинішніх білоруських політичних умовах це і є справжньою корупцією та порушенням демократичних норм, переконаний опозиційний лідер Анатолій Лябедзька.
XS
SM
MD
LG