Доступність посилання

ТОП новини

Парламентська торговельна біржа: чиї акції в ціні?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Вашому комп''ютері для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку «завантажити» та вибрати «Save Target As...» або «Зберегти Об''єкт Як...» та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Юрій Кармазин, Володимир Каплієнко
Гості Свободи: Володимир Каплієнко – народний депутат (БЮТ); Юрій Кармазин - народний депутат (НУНС); Олена Лукаш - народний депутат (Партія Регіонів) - телефоном

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

Юлія Жмакіна: Сьогоднішній день знову нічого не змінив в політичному протистоянні. БЮТ і далі блокує роботу ВР. Однак оголилася причина протистояння. Проблеми з бартером.

Чи можна обміняти закон «Про Кабмін» на антиінфляційні закони або в.о. ФДМУ Андрія Портнова на главу Секретаріату Президента Віктора Балогу? І що можна купити чи продати за зміни до Конституції? Це домовленості чи звичайні торги?

Пане Каплієнко, чому ви не хочете працювати?

Володимир Каплієнко: Я думаю, що питання можна поставити по-іншому. Ми блокуємо не задля того, що не хочемо працювати, ми блокуємо задля того, щоб суспільство отримало ті законопроекти, які дійсно на цей час потребують уваги. На наш погляд, ці законопроекти, по-перше, стримають галопуючу інфляцію.

Відверто кажучи, мотиви блокування трибуни – то не є спроби якось скомпрометувати взагалі парламент, а спроби привернути увагу наших колег і не колег до тих проблем, які зараз існують в нашому суспільстві, зокрема інфляцію.

Пане Кармазин, чому ви не хочете працювати?

Юрій Кармазин: Партія захисників Вітчизни, яку я представляю, на раді коаліції 12 травня запропонувала термінову зустріч між радою коаліції, куди входить 22 чоловіки, плюс Прем’єр, плюс Президент, плюс голова його Секретаріату. Якби ця зустріч була проведена впродовж години, то нічого б цього не було. Але цього не було зроблено.

Більше того свідомо повели Президента, знаючи, що ситуація не врегульована на рівні переговорів. У БЮТ просто не було ніякого виходу, як вони просто… Вони ж стверджували, що ми будемо блокувати. Вони не хотіли блокувати, але вимушені були блокувати.

Тепер щодо того, що це нагадує? Ви знаєте, це нагадує подружнє життя під склом. Реаліті шоу?

Юрій Кармазин: Так. Оте, що відбувається. Тобто, те, що протиріччя в коаліції були, вони були. Немає питань. Але чому вони сьогодні є? Тому що існує колосальна недовіра один до одного.

Тобто, в БЮТ немає ніяких проблем по голосуванню закону «Про Кабмін», просто немає, вони вже зняті там всі проблеми, тобто неконституційних речей там не залишилося, підсилення президентської влади там практично серйозного немає і по діючій Конституції в Президента вистачає влади, Ви бачите, що абсолютно вистачає. Тому є абсолютна недовіра сьогодні одних до інших, що при голосуванні таких-то буде так.

І те, що я не погоджуюся, що не можна законодавством впливати на інфляцію. Можна! Можна, в тому числі й через опанування ФДМУ Антимонопольним комітетом.

Замисліться, от нас чують різні слухачі. У США літр бензину 95 центів. У нас страшні речі відбуваються. У нас бензин по якості в два рази нижчий і сьогодні заставляють, щоб він ще опускався, і він коштує у нас понад 1,15 долара. Це що? Це не маразм?

Тому давайте так думати, що і голову Антимонопольного комітету треба було звільняти, і голову ФДМУ, як не дивно, голову Держтелерадіо також.

Тому криза довіри, я думаю, буде подолана, між нами абсолютно ніяких антагонізмів немає.

Були заяви про те, що вже Партія регіонів не проти розглянути питання про зміну голови ФДМУ, тобто вона вже готова розв’язати цей колапс…

Юрій Кармазин: Так, а після знищення нас один одного чашечку кави. Так?

Пані Лукаш, Ви будете пити чашечку кави?

Олена Лукаш: Спочатку я відразу попереджу, що позиція нашої фракції остаточна: за жодні кадрові питання, за які відповідає коаліція, Партія регіонів голосувати не буде відносно будь-якої посади. Це по-перше.

Юрій Кармазин: А за ФДМУ будете відповідати? Адже він не дав зараз до бюджету 3 мільярди. А це ваша ставлениця, пані Семенюк, саме вашої коаліції.

Олена Лукаш: … Я ще хочу прокоментувати ту суперечку навколо інфляційної програми, про яку постійно каже БЮТ, бо офіційна причина блокування, наскільки нам відомо і наскільки нам оголошено, то це необхідність прийняття п’ятьох антиінфляційних законів. Якщо вони будуть прийняті, то вони розблокують парламент.

Я вам хочу прокоментувати тільки два з них. Один з них називається «Про ветеринарну медицину». І він встановлює, яка максимальна межа залишків ветеринарних препаратів у необроблених харчових продуктах тваринного походження має бути в нашій державі.

Я не знаю, скільки нас зараз слухає економістів, але я певна, що кожен, хто нас слухає, розуміє, що ветеринарна медицина і залишки медпрепаратів в харчових продуктах не стосуються інфляції.

І другий закон з п’яти. Я тільки два прокоментую, решта – просто не хочеться ображати наших слухачів, бо колег ми й так побачимо, почуємо. Це закон «Про зміни до закону «Про рибу, інші (фраза незрозуміла) і харчову продукцію в них». І фракція БЮТ вважає, що вона дуже знизить галопуючу інфляцію, коли позбавить іноземного виробника і продавця обов’язку сертифікувати свою продукцію в Україні на якість.

Тобто, фракція БЮТ (наскільки нам зрозуміло – ці номери законів нам оголошені, нам роздані) вважає, що галопуючу інфляцію стримує така лобістська норма, як поставляти в Україну незрозумілу рибу та рибні продукти без сертифікації.

Отакі п’ять законів (решту навіть коментувати не хочу) нам пропонують.

Ми готові до роботи. Наша вимога – це закон «Про бюджет», наша вимога – це врегулювання питання держзакупівель, наша вимога… Ми завтра стаємо членами СОТ, і я не знаю, чи вітати нас, громадян, чи плакати, бо антикризова низка законів під ці проблеми не прийнята і постраждають наші товаровиробники. Уже завтра розпочнеться цей процес руйнації…

Пані Олено, Я Вас правильно зрозуміла, що Ви спростовуєте, що ви могли б підтримати питання зміни голови ФДМУ, все не так, Партія регіонів не пристає на це?

Олена Лукаш: Партія регіонів не буде голосувати по кадрових питаннях. Вони – коаліція. У них є можливість включати до порядку денного і голосувати…

Юрій Кармазин: …. Я категорично вважаю, що розблокувати діяльність парламенту можливо, але треба спочатку вирішити питання з Президентом і з його посланням. Очевидно, що в посланні Президента якраз і містяться в тому числі й антиінфляційні заходи.

Я думаю, що перед Президентом як перед Президентом, як би його прізвище не було, треба і вибачитися за те, що йому не дали виконати конституційний обов’язок.

Пане Юрію, прекрасна нагода. З посиланням на «Українську правду», вони почули, як, прямуючи до спікера, Вам Президент сказав: «Юра, я вже 10 разів роблю те, що ти мені сказав».

Що Ви казали Президенту? Що 10 разів він робить? Це така інтрига, що не буде нагоди перепитати у Вас.


Юрій Кармазин: Спасибі, що Ви читаєте «Українську правду», але в мене як у людини можуть бути якісь свої таємниці, в тому числі й у відносинах із Президентом. Я не хотів би їх коментувати на суспільний загал.

Я єдине можу Вам сказати, що я віруюча людина і ніколи нічого поганого сказати Президенту не міг, як він не міг нічого послухати від мене поганого. От і все.

Я не хочу коментувати це. Це не моя тільки таємниця. Я про це не можу казати.

Тому я вважаю, що, по-перше, треба зараз знайти довіру. Оцю точку. Тобто, не має різниці, в якій послідовності ми будемо голосувати за ті законопроекти…

Це позиція всієї фракції, пане Кармазин?

Юрій Кармазин: Дослухайте мене, будь ласка.

Є питання недовіри сьогодні у всієї фракції однієї до іншої всього-на-всього. Це треба подолати.

Я довіряю, наприклад. Я знаю, що коли дали слово мені такі люди, яких я знаю багато років, вони будуть виконані. Я переконаний, що до цього прийдуть всі. Але для цього треба дивитися одне одному в очі і робити.

Пане Каплієнко, криза довіри?

Володимир Каплієнко: Я не впевнений, що це криза довіри. Я думаю, що непорозуміння по питаннях, що є першочерговими.

Ми ставимо питання так: першочерговим є народ, а ми турбуємося тією інфляцією, яку маємо зараз.

І ми повертаємося на ту точку, від якої ми починали, від якої починався цей тиждень.

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG