Доступність посилання

ТОП новини

ЄС дбає, щоб Румунія і Болгарія серйозніше боролися з корупцією


Мар’яна Драч Прага, 15 травня 2008 (Radiosvoboda.ua) – У міжнародних рейтингах корупції Румунія і Болгарія посідають перші місця серед європейських країн. Ці держави деколи називають важкими дітьми Європейського Союзу, до якого вони приєдналися у 2007 році. Незабаром урядовці та експерти ЄС знову вирушать до Бухареста і Софії, щоб з’ясувати, як там вирішують проблеми.

Через побоювання, що мільйони євро підуть у пісок, Євросоюз уже зупинив субсидування програм, спрямованих на розвиток сільського господарства та інфраструктури Болгарії. Доля додаткових мільярдів євро з фондів Євросоюзу також під запитанням, адже таку ж програму можуть заморозити і Румунії.

Експерт Центру європейської політики у Брюсселі Майкл Емерсон зізнався Радіо Свобода, що багато урядовців Євросоюзу переконані: рішення запросити Болгарію і Румунію до цього європейського клубу було передчасним.

«У Брюсселі багато хто вважає, що варто було зачекати рік чи два і поставити жорсткі вимоги цим країнам перед тим, як давати зобов’язання щодо дати вступу», – зазначив Майкл Емерсон.

Але речник Європейської Комісії Марк Ґрей каже Радіо Свобода, що вступ цих країн був «успіхом» і додає, що Румунія і Болгарія знали, що не можуть сидіти, склавши руки.

«І Болгарія, і Румунія, коли приєдналися до ЄС на початку 2007 року, зобов’язалися виконати певні вимоги. Вони стосуються завдань, які ми поставили у сфері правової реформи, боротьби з корупцією, а у випадку Болгарії – ще й питання організованої злочинності», – зауважив Марк Ґрей.

Він повідомив, що повний звіт про становище в цих країнах буде готовий у липні. Деталей він не навів, але сказав, що Єврокомісія сподівається на поступ у розв’язанні проблем. Проміжні висновки Брюсселя, які оприлюднили в квітні, вельми критичні. Євросоюз не виключає, що у цьому році може заблокувати фонди на розвиток сільського господарства і правосуддя Румунії.

Єврокомісія стежить, щоб закони не залишалися лише на папері

За оцінкою Брюсселя, зараз головне питання для румунів і болгарів не нові закони, а їхнє втілення. В обох країнах-новачках ЄС надто довго розслідують карні справи, а потім не доходить до покарання, особливо коли це стосується корупції на вищих щаблях влади, вважають у Єврокомісії.

Якщо слова щось значать, то Болгарія обіцяє скоро виправитися. Прем’єр Сергій Станішев закликав урядову коаліцію виконувати вимоги ЄС і створив посаду віце-прем’єра, який буде відповідати за використання фондів Євросоюзу.

Така колотнеча довкола того, щоб у Євросоюзі на практиці діяли однакові норми, затьмарює шанси на подальше розширення, принаймні, найближчим часом, вважає німецький оглядач Адріан Оттнад.

«Зараз Євросоюз має багато роботи у справі інтеграції тих країн, які вже приєдналися до організації, багато країн зайняті своїми внутрішніми справами. Тому я не певен, що зараз вони будуть запрошувати нових членів», – зауважив німецький оглядач. Це прямо стосується і України, яка вже довго стукає в двері ЄС.
XS
SM
MD
LG