Доступність посилання

ТОП новини

Громадські слухання у Луцьку: комунальники прагнуть підвищити тарифи, лучани вимагають аргументів


Валентина Одарченко Луцьк, 15 травня 2008(RadioSvoboda.Ua) – Cеред тих регіональних керівників, котрі учора потрапили «на килим» до Прем’єр-міністра – і голова Волинської обласної державної адміністрації Микола Романюк. Його основна проблема – заборгованість із заробітної плати, котра на Волині зросла із двох до 5,2 мільйонів гривень – в основному за рахунок заборгованості з держбюджету шахтарям. Однак значну частину цієї суми становлять борги комунальникам Луцька. А це вже головний біль місцевої влади.

Учора Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко дала Міністру вугільної промисловості Віктору Полтавцю доручення у 10-денний термін вжити заходів для врегулювання фінансових проблем волинських шахтарів та виплати їм заробітної плати у повному обсязі.

Щодо житлово-комунального господарства Луцька, то, за запевненнями Луцького міського голови Богдана Шиби, заборгованість має бути ліквідована в червні 2008 року. У тому числі за рахунок зростання тарифів.

Так жити далі не можна – кажуть самі комунальники, котрі на розгляд громаді піднесли проект рішення з новими, наполовину вищими, тарифами. Мовляв, настільки ж зросли тарифи на електроенергію. Аргументи керівника «Луцькводоканалу» Івана Корчука – нова ціна не стільки вдарить по кишенях лучан, як допоможе ліквідувати заборгованість перед енергетиками і власними працівниками.

«Діючим тарифом була передбачена вартість електроенергії – 35,44 гривні за кіловат-годину. Зараз вона становить 54 гривні…», – зазначає Іван Корчук.

Тарифи мають бути не дешевими, а обґрунтованими

Вирішити питання нормальної роботи і ліквідації заборгованостей без підвищення тарифів неможливо – в один голос із комунальниками заговорили представники регіонального відділення Антимонопольного комітету , Як заявила експерт цієї установи Ніна Столярчук, мета «антимонополістів» – не дешеві, а економічно обґрунтовані тарифи:

Ніна Столярчук: «Дохід у підприємства – єдиний: через тарифи. Підприємство – це живий організм, і не можна з нього тільки все забирати – отримувати воду, опалення, і вважати, що він (тариф) буде завжди дешевим. Для того, щоб він став дешевим, треба спочатку вкладати у виробництво, і якщо ми хочемо отримувати послугу, то повинні відповідно платити за неї так, як вона вартує – щоб підприємство могло розвиватися…»

Волиняни: як замислять – так і зроблять…

Самі ж волиняни вважають пропозиції комунальників мало аргументованими, адже їм не пред’явили під час слухань чітко визначеної структури тарифу водопостачання та водовідведення:

– Антимонопольний комітет чітко підтвердив тарифи «Водоканалу». Я б здивувалася, якби було інакше. Якщо влада зібралася підвищувати розцінки – вона й без громадських слухань їх підвищить…

– Чому зразу таке значене підвищення – у півтора рази? У цифрах це не було доведено… Прозвучало тільки, що вони повинні бути обґрунтованими. А самого обґрунтування не прозвучало. Жодних розрахунків представлено не було…

Міські чиновники: «Ось побачите, буде краще…»

Однак представники Держінспекції з контролю за цінами також зазначили, що з ними погодили нові тарифи. Тим часом заступник міського голови Луцька Петро Гоцалюк запевнив – осучаснювати комунальні підприємства тут збираються не за «людські», а за державні, комунальні й грантові гроші:

Петро Гоцалюк: «Ми хочемо кошти на здешевлення собівартості залучати не в населення, а з державного і міського бюджету. У цьому році великі кошти передбачаються на покращення інфраструктури...»

Якщо ж економічно обґрунтовані тарифи виявляться надто високими для населення і не відповідатимуть зростанню його прибутків, то міськрада відшкодовуватиме частину цих витрат, зазначають міські чиновники.
XS
SM
MD
LG