Доступність посилання

ТОП новини

Італія повертає Україні її культурні цінності


Наталка Кудрик Рим, 16 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Колекції українських історичних музеїв збагатяться новими пам’ятками старовини. Ось тільки виявили українські скарби не в Україні під час розкопок, а в Італії на ярмарку антикваріату. Після трьох років розслідувань і наукових експертиз італійські правоохоронці нарешті передали цінності до Києва. Офіційна церемонія відбулася в українському посольстві у Римі.

Під час церемонії у посольстві України в Римі
Перелік археологічних знахідок невеликий, лише три предмети: перстень, дзвоник та печатка-підвіска. За висновками експертизи, вироби виготовлені з бронзи у період із II по VII століття нашої ери.

Як з’ясувалося, до Італії предмети потрапили контрабандним шляхом із Таїланду. Їх доставив громадянин Пакистану. Уникаючи ретельних перевірок на митниці, винахідливий комерсант задекларував товари як національні сувенірні вироби невеликої культурної та комерційної цінності. Ці речі виставив на продаж колекціонер із Тоскани.

Один з предметів: печатка-підвіска
Представник Управління з охорони культурної спадщини Корпусу карабінерів Андреа Ілларі розповів: «Ми знайшли ці предмети у 2005 році під час одного з рейдів у Мілані на ярмарку антикварних речей. Потім виявили, що підозрілий товар являв собою культурну цінність неіталійського походження. Спільно з науковими фахівцями римського Музею східного мистецтва встановлена українська автентичність знайдених речей та їхнє походження саме з України».

Предмети старовини, ввезені до Італії незаконно з різних країн, частіше виявляють у північній області Ломбардія. Це пояснюється наявністю головних міжнародних авіасполучень із Міланом, а з іншого боку в економічно розвиненому регіоні є більший попит на антикварні речі.

В їхній культурній цінності науковці не сумніваються

Подібний товар італійські колекціонери виставляють за ціною 500 євро і більше, повідомили правоохоронці з підрозділу Міністерства культури Італії. Комерційна вартість українських археологічних знахідок не встановлена, але у їхній культурній цінності не сумніваються ні італійські, ні українські науковці.

«Такий зразок старовини (цей перстень) представляє обмін культурних мотивів давньої доби і водночас демонструє зародки наступної культурної епохи, раннього середньовіччя. Тому подібні предмети мають подвійну цінність: як з точки зору археології, так і з огляду на нашу належність до європейської культури», – зазначила Паола П’ячентіні, фахівець Музею східного мистецтва у Римі.

Італія ретельно охороняє свою грандіозну культурну спадщину і вимогливо ставиться до повернення власних пам’яток із-за кордону. Італійська сторона також стоїть на тому, щоб не лише знаходити, а й віддавати те, що належить іншим. Самі по собі знайдені українські вироби досить маленьких розмірів. Однак, як наголосив генерал Джованні Ністрі, повернення старовинних предметів у руки тих, кому ці культурні цінності належать, – вияв великої дружби між двома державами.

Посол України Георгій Чернявський, подякувавши італійцям за співпрацю, повідомив, що подібна акція стала першою ластівкою у сучасній історії українсько-італійських відносин. Сторони налаштовані на подальшу взаємодію у виявленні на території Італії пам’яток старовини українського походження, вивезених нелегальним шляхом.
XS
SM
MD
LG