Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада: компроміс наполовину чи грубий прагматизм?


Тетяна Ярмощук Київ, 16 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Парламентська трибуна розблокована, але суперечка між партнерами по коаліції триває. Закон «Про Кабінет Міністрів» ухвалений, але антиінфляційний пакет – лише частково.

Сьогоднішній парламентський ранок бютівці традиційно почали із блокування трибуни. Але за годину блокаду зняли і заявили, що готові голосувати першим питанням законопроект про Кабінет Міністрів, на чому наполягали партнери по коаліції. При цьому наголосили: компромісу з нунсівцями немає.

Андрій Шкіль в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив: «Компромісу не досягнуто поки що, але досягнуте рішення про те, що починаємо роботу сесії і голосуємо закон про Кабмін, це як найважливіший закон для цього світу. А з іншого боку, закони про врегулювання інфляції будуть обговорюватися і ухвалюватися, або вже у вівторок».

Закон про Кабмін Верховна Рада ухвалила. За нього проголосували 245 депутатів за необхідних 226. «Надлишок» голосів дав Блок Литвина.

Представники НУНСу твердять: ця редакція закону повністю відповідає Конституції. Роман Зварич, на запитання Радіо Свобода, зауважив: «Закон приводить у відповідність цей базовий закон, який був ухвалений в авантюрному порядку 2 роки тому. Для прикладу, можливість розгляду кандидатури на посаду міністра закордонних справ чи міністра оборони без подання Президента. Те ж саме стосується і Прем’єр-міністра. До теперішньої чинної редакції закону міністр мав право накласти вето на закон Президента, який видавався в межах його компетенції. Ці всі речі зараз прибрані з базового закону, і він строго відповідає Конституції».

Але з антиінфляційним пакетом виявилося складніше. Верховна Рада ухвалила у цілому лише один із трьох законів, яких вимагав БЮТ. Цей документ стосується регулювання реалізації окремих соціально значущих продуктів харчування: борошна, круп, хліба, низки овочів, м’яса та риби. Передбачається, що торговельна націнка на ці товари не повинна перевищувати 15%. Окрім цього, парламентарі ухвалили у першому читанні ще один антиінфляційний законопроект – про великий митний тариф. Натомість для ухвалення законопроекту про встановлення квоти на імпорт м’яса не вистачило одного голосу. За нього у повному складі не голосували 7 депутатів від фракції блоку «Наша Україна – Народна самооборона», які є членами «Єдиного центру». У Блоці Юлії Тимошенко звинуватили їх у блокуванні антиінфляційного пакету.

Боротьба не за закон про Кабмін, а за Конституцію?

Ні про який компроміс між коаліціянтами йтися не може, каже політичний експерт Андрій Єрмолаєв, це ніщо інше, як грубий прагматизм.

«Враховуючи, що конституційний процес уже став незворотнім, питання полягає лише у тому, хто з політичних суб’єктів, і яким чином отримає умовну перемогу навколо майбутньої політичної системи. Чи то Президент з його баченням цього процесу і його підходами, чи парламентські сили, які зараз ведуть переговори, що брати за основу і яким чином працювати над змінами до Конституції. Сам по собі закон про Кабмін виявився дещо перебільшеним предметом для конфлікту», – зазначив Андрій Єрмолаєв.

Наступне пленарне засідання має відбутися у вівторок. У Блоці Юлії Тимошенко уже заявили: насамперед Верховна Рада має розглянути кадрові питання, а саме — звільнення з посади голови Фонду держмайна Валентини Семенюк і призначення Андрія Портнова. У НУНСі ж вважають, що насамперед потрібно ухвалити зміни до державного бюджету.
XS
SM
MD
LG