Доступність посилання

ТОП новини

Завіса таємничості над чорноморським проектом «Венко» трохи відкрилася. Газогін «НордСтрім» і радянські воєнні поховання. (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 16 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У європейській пресі продовжують друкувати нові інформації про український скандал довкола американської енергетичної компанії «Венко». А деякі видання нагадують, що російсько-німецький проект балтійського газогону «Північний потік» має свою етичну сторону і йдеться про можливу наругу над пам’яттю радянських воїнів, чиї останки лежать на балтійському дні.

Впливова лондонська «Файненшел Таймс» інформує про визнання енергетичним холдингом Рината Ахметова (ДТЕК) того, що він є одним із трьох фінансових покровителів, із 25-відсотковою долею, в енергетичному проекті дослідження Чорного моря, ініційованому американською компанією «Венко». Газета називає і двох інших партнерів «Венко» – також із 25-відсотковою участю – компанію «Шадовлайт» російського бізнесмена Євгена Новицького і невідомий загалові австрійський інвестиційний холдинг «Інтегрум».

Інвестори виступили відкрито після того, як Юлія Тимошенко заявила про наміри відібрати у «Венко» ліцензію на дослідження багатокілометрової ділянки прикерченського шельфу. «Файненшел Таймс» також інформує про намагання керівників «Венко» переконати український уряд у, за їхнім твердженням, безпідставності звинувачень у таємних зв’язках компанії з російським «Газпромом». Хоча енергетичний радник Тимошенко Олександр Гудима продовжує стверджувати, що питання про «Венко» і ліцензію залишається непрозорим і секретним, «незрозуміло, хто є хто у цьому проекті». «Файненшел Таймс» також інформує про невдалі спроби визначити, хто ж стоїть за австрійським «Інтегрумом», і також про намагання представників Віктора Януковича, уряд якого надавав ліцензію «Венко», виправдовувати чесність намірів компанії в Україні.

«Північний потік» прокладуть через морські поховання?

Лондонський часопис «Економіст» інформує про заяви естонських парламентарів щодо можливого порушення спокою останків радянських воїнів на дні Балтійського моря через будівництво російського газогону «Північний потік» до Європи. Серед доказів естонські депутати наводять секретну радянську воєнну карту 1985 року, знайдену таллінським істориком Маті Иуна, де позначене чи не «найбільше у світі морське поховання». Але офіційні представники проекту «Північний потік» намагаються стверджувати, що планування газогону враховує такі факти і що нібито будівництво обійде ділянки морських поховань на Балтиці періоду Другої світової війни.
XS
SM
MD
LG