Доступність посилання

ТОП новини

Литва знову заблокувала переговори ЄС і Росії


Людмила Пилип Рига, 16 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Литва повторно заблокувала початок переговорів між Євросоюзом та Росією щодо укладення нової базової угоди про співробітництво. Причина – відмова Брюсселя врахувати окремі вимоги Вільнюса. У відповідь Москва зазначила, що припинить транзит енергоносіїв через балтійські порти. Незважаючи на можливі економічні санкції Росії та непорозуміння з боку окремих країн Євросоюзу, Литва заявляє, що й далі блокуватиме переговорний мандат ЄС-Росія, якщо усі її вимоги не будуть виконані.

Термін дії попередньої угоди між Росією та ЄС завершився ще в грудні минулого року. Підписання документу було відкладене через розбіжності між Росією та Польщею. Після того, як у березні цього року «продовольчий» російсько-польський конфлікт був вичерпаний, Варшава зняла вето. Натомість на зміну їй прийшла Литва, яка висунула набагато серйозніші вимоги, що торкались, серед іншого, відновлення постачання енергоносіїв нафтопроводом «Дружба», узгодження окремих правових питань, а також вирішення заморожених конфліктів у Молдові та Грузії.

Після зустрічі минулої неділі у Вільнюсі керівників зовнішньополітичних відомств Литви, Польщі, Словенії та Швеції, які домовилися включити в мандат переговорів основні литовські пропозиції, Литва погодилася не перешкоджати затвердженню мандату на переговори про партнерство між ЄС та Росією. Однак на зустрічі послів ЄС в Брюсселі згадана домовленість не була схвалена.

Представники Франції і Німеччини, Італії та Великої Британії не підтримали окремі формулювання переговорного мандату, висунуті Литвою стосовно вирішення заморожених конфліктів у Грузії. Такий перебіг справи не влаштовує Вільнюс.

Литва захищає «життєві інтереси національної безпеки»

«Хоча Литва говорить про інтереси Грузії, але суть поміж рядками: Литва говорить про свої фундаментальні, життєві інтереси національної безпеки», – наголосив міністр закордонних справ Литви Пятрас Вайтекунас

Не всі європейські дипломати схвалюють литовську «тактику вимог», наголошуючи, що краще вести діалог із Росією. Литва ж не згодна з висловлюваннями опонентів, що її зусилля даремні.

Виграє не тільки Литва, виграє увесь Євросоюз?

Міністр закордонних справ Литви Пятраус Вайтекунас вважає, що в результаті складних переговорних дискусій виграє не тільки Литва, виграє увесь Євросоюз.

У статті, поширеній литовськими ЗМІ, керівник литовського зовнішньополітичного відомства Вайтекунас роз’яснив позицію Литви з цього питання. За його словами, кожна країна Євросоюзу має право вимагати, щоб до мандату переговорів були включені важливі для неї інтереси. Мета Литви – досягнення важливих для її мешканців результатів переговорів між ЄС та Росією.

«На моєю думку, Литва ще ніколи в закордонній політиці не досягала такого масштабу, і в масштабі усієї Європи не мала такого досягнення», – похвалив успіхи литовської дипломатії президент Литви Валдас Адамкус.

Реакція Росії не забарилася

Натомість відповіді Кремля на повторне вето Литви не довелось довго очікувати. Прем’єр-міністр Володимир Путін зазначив, що в майбутньому Росія переорієнтує свій транзит із балтійських портів на російські. Коментуючи цю заяву, місцеві ЗМІ повідомляють, що частина балтійських портів належить російським бізнесменам, отже ініціатива Путіна може вдарити по бізнесу самих же росіян.

Дискусія в Брюсселі продовжиться наступного тижня, і якщо компроміс не буде досягнутий, питання мандату на переговори ЄС із Росією обговорюватиметься 26 травня на засіданні міністрів закордонних справ країн ЄС.

Матеріали до теми:

• Литва зняла вето щодо переговорів ЄС із Росією
XS
SM
MD
LG