Доступність посилання

ТОП новини

«Крутий маршрут». Як можна вплинути на водіїв, щоб зменшити аварійність?


Марічка Набока, Сашко Лащенко Щодня на дорогах України реєструють до 30 тисяч порушень правил дорожнього руху, мінімум десять людей гинуть в аваріях, фіксують до півтори тисячі нетверезих водіїв. Свою дещицю у цю статистику вносять і ті, хто перебуває за кермом автобусів та маршрутних таксі. Щоб змінити становище, ДАІ взялася проводити спеціальну операцію в Криму. Про активізацію своїх зусиль у боротьбі з маршрутниками-порушниками міліція говорить і на прикладі інших регіонів.

ГЛАС НАРОДУ:
Чи боїтеся їздити в маршрутках?
Любов Гаврилівна, пенсіонерка:
- Я боюся їздити, вони й по телефону говорять, їздять швидко. Жах!
Володимир Іванович, юрист:
- Ця проблема, як і багато інших, пов’язана із загальним рівнем культури й освіти людей. Тут просто контролем чи змінами в законодавстві нічого не вирішити.
Любов, бухгалтер:
- Я боюся їздити. Чесно кажучи, зранку їжджу лише на тролейбусах, бо там почуваюся безпечніше.
Михайло, пенсіонер:
- Вони завжди поспішають, тому порушують правила. Нещодавно бачив аварію, саме через маршрутку вона сталася. Треба, щоб більше тролейбусів та звичайних автобусів було.
Тетяна, культпрацівник:
- Не боюся, але знаю, що вони неуважні завжди, відволікаються від дороги. Звичайно, це погано.
Небезпечні подорожі

Двадцять людей, одинадцять з яких – діти, поранені внаслідок аварії в Криму. «Ікарус», що перевозив пасажирів, зіткнувся вчора ввечері з двома легковиками на трасі Сімферополь - Саки. І за попередньою версією слідства, причиною ДТП стало порушення правил дорожнього руху водієм автобуса. Для попередження таких аварій ДАІ проводить у Криму спеціальну операцію. Міліціонери сподіваються перевірити автобуси і маршрутки на дотримання норм безпеки.

За офіційною статистикою Державтоінспекції за чотири місяці цього року в Криму сталося 18 ДТП, скоєних із вини водіїв маршрутних автобусів. У цих аваріях 25 людей зазнали травм. (У статистиці не врахована аварія на трасі Сімферополь – Саки). Тому ДАІ взялася навести нарешті лад із маршрутками. За телефоном (8-0652, код Сімферополя) 550-161 і 550-162 - будь-який пасажир може повідомити державний номер маршрутки, водій якої наразив на небезпеку життя людей. Докладніше – сімферопольський кореспондент Радіо Свобода Володимир Притула:

«На вулиці Сімферополя щодня виходить майже дві тисячі маршруток, а ще через місто проходять сотні міжміських маршрутних таксі та автобусів. У ДАІ кажуть, що пасажирські перевізники – часті учасники дорожньо-транспортних пригод. Співробітники ДАІ зафіксували трохи менше 4 з половиною тисяч порушень Правил дорожнього руху водіями маршруток, зокрема, майже півсотні випадків керування автотранспортом у нетверезому стані.

Саме тому в перебігу операції «Автобус – 2008» планується перевірити всіх пасажирських перевізників на виконання стандартів, що стосуються безпеки перевезень людей, на дотримання водіями громадського транспорту Правил дорожнього руху і наявність у них необхідних документів.

За телефонами довіри ДАІ будь-який пасажир може повідомити державний номер маршрутного таксі, водій якого наразив на небезпеку його життя. Телефоную туди і питаю, чи були сьогодні уже звернення: «Ні, не було».

Водії маршруток говорити із журналістом на цю тему не хочуть, неофіційно ж припускають, що у даішників з’явився ще один привід для вимагання хабарів. А от пасажири задоволені: «Давно час порядок навести. В маршрутку страшно сідати!!»

У Державтоінспекції кажуть, що особливу увагу звертатимуть на міжміських перевізників, щоб гарантувати безпеку численних туристів, які уже починають прибувати на курорти Криму».

Водії та пасажири: у кожного своя правда Якщо в Криму спецоперація ДАІ лише почалася, у Києві міліція провела подібний рейд минулої зими. Його результат – понад 3000 порушень за два тижні. Трапляються і випадки керування маршруткою «під чаркою». Але найпоширеніші «гріхи» водіїв — зупинка в забороненому місці, перевезення «зайців», невидача талонів, проїзд на «червоне світло», непередбачені сидіння у салонах... Які покарання чекають на водіїв-порушників, розповів Радіо Свобода Олександр Ковалевський, старший інспектор відділу зв’язків з громадськістю Державтоінспекції у Києві.

«Водії маршруток – це такі ж водії, як і інші. По-перше, можуть попередити. Або є мінімальний штраф за недодержання вимог дорожніх знаків, розмітки, безпечної дистанції, порушення правил зупинки. Максимальний штраф у нас за кермування у нетверезому стані - від 250 гривень до 340 або позбавлення права кермування на 1-2 роки». Киянка Ірина Сергіївна розповіла нам, що побоюється їздити у маршрутках і навела підстави для «маршруткофобії»:

«Ганяють на швидкості. Дуже неуважні вони. Мене якось протягли в дверях. Я стала однією ногою, а він вже їде. Тобто я ще не зайшла, а водій їхати почав».

Зі свого боку, самі маршрутними запевняють, що намагаються перевозити людей з дотриманням усіх правил. А окремі випадки порушень є лише винятками. До того ж це передусім наслідок не ігнорування норм, а результат напруженого графіку і відсутності навичок кермування в умовах великого міста. Про це розповідає водій однієї зі столичних маршруток Віталій: «Робота ж важка! Вважається, що ця робота на міському громадському транспорті найважча у водіїв. На другому місці – далекобійники. Важко, бо постійно увага напружена, затори, тому весь час педалі треба натискати, ноги працюють. Після роботи приходиш додому – ноги гудуть. З кожним днем все важче й важче працювати: пробки, машин більше. А ще з людьми важко. Буває, як їду – що можна вислухати!»

Нові євро-норми

Як виявляється, нехтування правилами дорожнього руху властиве не лише українським водіям. На власному досвіді переконалася в цьому латвійська кореспондентка Радіо Свобода Людмила Пилип.

«У моїй практиці водія був один невеликий, але досить неприємний інцидент з маршруткою, коли її водій створив аварійну ситуацію, зупинившись без попередження в забороненому для зупинки місці. Це було декілька років тому, а зараз правила Кабінету міністрів Латвії забороняють водіям маршруток зупинятися для посадки – висадки пасажирів в місцях, де заборонена зупинка. Однак манера їзди водіїв латвійських маршруток залишилась досить агресивною, бо головне для них зробити більше рейсів та взяти більше пасажирів. Зареєстрованих ДТП за участю маршруток в Латвії небагато, однак вони і надалі продовжують створювати небезпечну ситуацію на дорозі для інших водіїв.

З огляду на це восени цього року в Латвії набувають чинності норми Євросоюзу, згідно з якими водії автобусів та маршрутних таксі (категорія D) кожні п’ять років проходитимуть курси підвищення кваліфікації. Вже з 10 вересня усі водії громадського транспорту повинні будуть пройти відповідні курси і отримати європейський сертифікат за № 45. Порядок видачі посвідчень водіїв «автобусної категорії» також стане значно суворішим. До речі, з 2009 року аналогічні принципи діятимуть і для водіїв вантажних машин. Тому українці, які захочуть попрацювати в Латвії на фурі або водіями автобусів, повинні будуть перездавати вже тут на європейську категорію D».

Як можна зменшити аварійність на маршрутках? Думка голови Всеукраїнської асоціації автоперевізників Віталія Реви:

«На міжміських перевезеннях повинні бути автобуси класу «4 зірки». Введена вже класифікація наказом Кабінету міністрів. Вже визначені вимоги до транспортних засобів. У містах повинні бути автобуси середньої, великої і надвеликої місткості».

Наразі, як констатують експерти, для деяких власників маршрутних фірм головним є прибуток, а не безпека пасажирів та умови праці водіїв. За кермо маршруток у великих містах саджають водіїв з периферії, і вони працюють по 12 годин на день.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG