Доступність посилання

ТОП новини

Бій за приватизацію. Хід Президента


Тетяна Ярмощук Київ, 19 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Реальні дії замість розмов. Погрози замість звинувачень. Черговим піком президентсько-прем’єрського протистояння стала кримінальна справа проти Андрія Портнова, якого уряд призначив виконувати обов’язки голови Фонду державного майна. Пан Портнов звинуватив Президента у протизаконних діях та відмиванні грошей. А Президент заявив, що уряд відповість за незаконні дії.

Конкурс із приватизації Одеського припортового заводу, призначений на завтра, в черговий раз відклали. Цього разу на невизначений термін. Зробити це Прем’єр-міністра Тимошенко змусила кримінальна справа, порушена проти Андрія Портнова, якого уряд призначив керувати ФДМ. Генеральна прокуратура закидає пану Портнову перевищення повноважень, і спробу незаконної приватизації Одеського припортового.

Юлія Тимошенко каже, що це: прямий тиск безпосередньо на неї та уряд: «Коли почалося засідання уряду, Президент запросив Генерального прокурора до себе і в прямому режимі тиску примусив порушити кримінальні справи проти працівників Казначейства, проти урядовців, проти керівників ФДМ, включаючи і виконувача обов’язків Андрія Портнова. Я хочу вам сказати, що це не проти них порушена кримінальні справа. Це кримінальна справа порушена особисто проти мене, проти уряду, проти чесної приватизації, проти наведення порядку в країні».

Президент не хоче втратити фінансові потоки?

Сам же Андрій Портнов звинуватив Президента у порушенні закону і назвав незаконним Указ, виданий 16 травня за результатами засідання РНБО. У цьому документі Глава держави доручив Генпрокуратурі притягти до кримінальної відповідальності деяких посадовців – за словами Портнова, усно Ющенко назвав його і голову Держказначейства.

Такі дії Президента, пан Портнов в інтерв’ю Радіо Свобода назвав небажанням Віктора Ющенка втратити контроль над тіньовими фінансовими потоками від Одеського припортового.

«Головна мета Президента України – це заробляння на цьому грошей. Тіньові потоки від Одеського припортового контролюються Балогою і Президентом України. Саме тому мета цього – це через кримінальні справи здійснити тиск сьогодні на уряд, для того, щоби конкурсна комісія не змогла провести чесну і прозору приватизацію. Тож єдина мета – це корупційний дах», – заявив Андрій Портнов.

У коментарі, розповсюдженому прес-службою Президента йдеться, що перенесення Кабміном конкурсу з приватизації Одеського припортового заводу, скасовує незаконні рішення Кабміну. Разом з тим, Президент наголосив: незаконні дії уряду, вчинені навколо «захоплення» Фонду державного майна та замах на незаконну приватизацію, безкарними не залишаться. А остаточно крапки над «І» щодо цього має розставити Генеральна прокуратура, у рамках нинішньої кримінальної справи.

«Портнова вже давно можна притягати до відповідальності за ті всі заяви, які він зробив...»

Представники ж «Нашої України – Народної самооборони» звинувачення Андрія Портнова на адресу Президента відкидають, і зазначають, що йому за це доведеться відповідати. Ігор Кріль в інтерв’ю Радіо Свобода: «Портнова вже давно можна притягати до відповідальності за ті всі заяви, які він зробив. Ті заяви бездоказові, прямі звинувачення, які не мають підстав. Він просто як звичайна жінка на базарі «ляпає» все, що він може «ляпнути», я не думає про те, як він буде нести відповідальність. А відповідати за ці всі слова йому колись доведеться».

У Блоці Юлії Тимошенко кримінальну справу проти Андрія Портнова назвали непорозумінням, оскільки він є народним депутатом, і має імунітет, тож кримінальна справа проти нього повинна порушуватись у відповідному порядку. Сьогодні ж на погоджувальній раді, депутати вирішили, що питання про затвердження програми приватизації та зміни керівництва Фонду держмайна, Верховна Рада розглядатиме цього тижня, ймовірно у четвер, а у п’ятницю парламентарі звернуться до питання щодо депутатів-сумісників. Тож, якщо пана Портнова таки призначать головою ФДМ і позбавлять депутатського мандату, зникне і депутатський імунітет. Втім, він заявив, що це не стане причиною, через яку від відмовиться стати керівником ФДМ.

Тим часом, низка інвесторів, які спочатку зголосилися брати участь у конкурсі приватизації Одеського припортового, вже відмовилися від цього. Наразі ж у списку претендентів залишилися три компанії: естонський «Нітроферт», що входить до структур Дмитра Фірташа, компанія «Нортіма» Ігоря Коломойського та російський «Єврохім».

Матеріали до теми:

• Кабмін відклав приватизацію Одеського припортового заводу на невизначений термін • Юлія Тимошенко: кримінальні справи навколо Фонду держмайна порушені «під тиском Секретаріату Президента»
XS
SM
MD
LG