Доступність посилання

ТОП новини

Парламентські вибори в Грузії критичні для її майбутнього


Марія Щур Прага, 20 травня 2008 (www.radiosvoboda.ua) – У середу грузини обиратимуть новий парламент. За 150 депутатських мандатів, половина з яких є за партійними списками і половина за округами, боротимуться 12 блоків і партій. За опитуваннями, з великим відривом лідирує правлячий Об’єднаний Національний рух. Ці вибори мають стати новим випробуванням для молодої грузинської демократії, після того як у листопаді минулого року влада жорстоко придушила протести опозиції. Демократичні вибори є також умовою надання Грузії можливості розпочати переговори про вступ до НАТО.


Коли головний канал телебачення показує, як президент країни запалює газ на кухні у високогірному селі, то навіть без перекладу зрозуміло, що в країні вибори. Але й переклад вартий того, щоб його послухати: Михеїл Саакашвілі каже, що газу в цьому селі не було навіть за радянської влади.

Для грузинів, які мали високий рівень життя за радянськими мірками, роки після розвалу Союзу були важким випробуванням. Громадянська війна залишила майже п’ятимільйонне населення країни без найнеобхіднішого. На порозі розвалу була сама держава, адже два регіони – Абхазія та Південна Осетія – практично відокремилися.

Ці вибори – не лише питання внутрішньої стабільності, але й іміджу Грузії та її майбутньої інтеграції в північноатлантичні структури

Революція троянд 2003 року, що привела до влади Михеїла Саакашвілі та його Об’єднаний Національний Рух, дала можливість нормалізувати життя.

«Ми отримали у спадок розвалену державу, де корупція була правилом, а тепер є дуже рідкісним винятком. Коли з’являлася електрика, це було свято. Цілі покоління виросли без електрики. Тепер усі мають доступ до електроенергії, і ми її навіть експортуємо. Незважаючи на ембарго з боку Росії, нашого традиційного економічного партнера, наша економіка виросла на 12% за рік. І 2006 року Світовий банк назвав нашу країну однією з тих, де найсприятливіший інвестиційний клімат», – хвалився досягненнями свого уряду президент Саакашвілі на нещодавньому засіданні Парламентської асамблеї Ради Європи в Страсбурзі.

Але близько чверті грузинів досі живуть нижче рівня бідності. Багато вважає, що реформи просуваються недостатньо швидко і що нинішня влада поводиться недостатньо демократично. Додаткових аргументів критикам додав розгін мирних протестів опозиції в листопаді минулого року. Головна опозиційна сила, Об’єднана Опозиція та її лідер Леван Ґачечеладзе, звинувачують президента в корупції та згортанні свободи слова. Вони також виступають за поліпшення стосунків із Росією.

Зовнішній чинник дуже важливий для цих виборів, вважає голова Грузинської служби Радіо Свобода Давід Какабадзе: «У цих виборах вирішуватиметься не лише питання внутрішньої стабільності країни, але й питання іміджу країни та її майбутньої інтеграції в північноатлантичні структури. Західні лідери не раз наголошували, що вибори матимуть вирішальне значення для їхнього рішення про те, чи надавати Грузії «відритий квиток» до НАТО».

Для того, щоб продемонструвати свою відкритість та чесність демократичного процесу, грузинська влада запросила понад 1000 міжнародних спостерігачів та надала можливості для паралельного підрахунку голосів та проведення екзит-полів для місцевих недержавних організацій.

Матеріали до теми:

• Росія звинувачує Захід в озброєнні Грузії. Тим часом лідер самопроголошеної Абхазії прибув до Москви • Напруженість у Грузії не припиниться, поки НАТО не надасть їй ПДЧ – експерт

• Вихід Грузії з договору про співпрацю з Росією у протиповітряній обороні пов’язаний із курсом Тбілісі на інтеграцію з НАТО • Грузія вийшла з договору про співпрацю з Росією в галузі протиповітряної оборони • Євросоюз висловив серйозну стурбованість посиленням напруженості між Росією і Грузією
XS
SM
MD
LG